Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gyerekkereskedelemmel foglalkozó klinikát lepleztek le Ukrajnában

2018.07.16. 19:22

Az ukrán hatóságok lelepleztek egy mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó klinikát Kijevben, amely éveken át hamis dokumentumokkal külföldre adott el olyan gyerekeket, akiket ukrán béranyák szültek, írja a kijevi rendőrség jelentésére hivatkozva az MTI.

Az ukrán országos rendőrfőnök szerint több száz ilyen béranyát azonosítottak. A klinikát egy 41 éves külföldi állampolgárságú férfi hozta létre, de többet sem róla, sem a helyről nem árultak el.

A klinika úgy működött, hogy a megrendelő külföldi párok gyakran nem is tartózkodtak Ukrajnában a béranya mesterséges megtermékenyítésekor, sőt, ahhoz saját spermát és petesejtet sem adtak. Így tehát több esetben semmilyen közük nem volt a gyerekekhez, a meghamisított dokumentumokban mégis biológiai szülőkként szerepeltek. Ez alapján állították ki nekik a gyerek születési anyakönyvi kivonatát, és vihették ki őt külföldre.

Egy olasz pár például 2011 októberében 32 ezer eurót fizetett a klinikának, a béranyának pedig 6 ezret a gyerekért, akit aztán külföldre vittek. 

Az ukrán hatóságok azonosították azokat, akik toborozták és kifizették a béranyákat, akik legalizálták a befolyó pénzt, akik a külföldiekkel foglalkoztak és azokat, akik reklámozták a klinikát. Külföldi partnerszervezetekkel is kapcsolatba léptek, hogy feltárják, konkrétan hány gyerek került ki illegálisan Ukrajnából. Eddig tizenhat hivatalos megkeresést küldtek más államokba, hogy DNS-teszteket és egyéb vizsgálatokat kérjenek olyan konkrét személyektől, akiket gyanúsnak találtak abban, hogy talán nem a biológiai szülei az általuk nevelt gyereknek.  

Az országos rendőrfőnök szerint ez a nyomozás arra is fényt derített, hogy az ukrán jogszabályokban is vannak hiányosságok.

A parlamenthez fordulunk, hogy az egészségügyi minisztériummal együttműködve dolgozza ki a világos jogi szabályozási keretet, amely pontosan meghatározza, hogy az ehhez hasonló esetekben mi a bűncselekmény, és mi nem az

– mondta.