Tekla
11 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Izrael légicsapást mért Észak-Szíriára

2018.07.16. 11:13

Izrael feltehetően légicsapást mért egy iráni katonai létesítményre Észak-Szíriában, írja az MTI a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontjának (OSDH) jelentésére hivatkozva.

Kilenc, Damaszkuszhoz hű fegyveres meghalt. A halottak között hat szíriai állampolgár volt, akiket általában az iráni Forradalmi Gárda fizet, hogy az oldalán harcoljanak. A három másik halott hovatartozása nem ismert. A támadás az Aleppóban lévő al-Nairab katonai repülőtér közelében érte a létesítményt, amely logisztikai információkkal látja el az iráni Forradalmi Gárdát.

Az izraeli hadsereg szóvivője nem akart reagálni az OSDH hírére. Izrael ritkán számol be szíriai műveleteiről, de korábban bombázott már iráni célpontokat a szomszédos országban.

A SANA szíriai állami hírügynökség vasárnap este jelentette, hogy Izrael egy katonai célpontot támadott Aleppóban. Egy katonai forrást idézve azt írta, hogy az izraeli hadsereg rakétáival vette célba a szíriai állásokat az al-Neirab katonai repülőtértől északra. Csupán anyagi károk keletkeztek. A SANA szerint Izrael a legyőzött terroristákat támogatja dél-szíriai Deraa tartományban és az Izrael ellenőrizte Golán-fennsíkkal szomszédos el-Kuneitra tartományban.

Az izraeli támadás ugyanazon a napon történt, amikor a kormányerők és a velük szövetséges fegyveresek támadást indítottak a felkelők ellenőrzése alatt álló területen el-Kuneitra tartományban. Előzőleg a szíriai csapatok visszafoglalták Deraa tartomány nagyobb részét.

Izrael a szíriai polgárháború kezdete, 2011 óta sokszor mért csapást a Bassár el-Aszad szíriai elnök erőire és szövetségeseire, a libanoni Hezbollah és az iráni fegyveresekre.