Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megint súlyos összecsapások voltak Nicaraguában

2018.07.16. 05:53

Nicaraguában ismét súlyos összecsapások voltak a belbiztonsági erők és tüntetők között, és legalább tíz ember életét vesztette - közölte helyi idő szerint még vasárnap egy nem kormányzati szervezet.

A legsúlyosabb helyzet a fővárostól, Managuától mintegy 30 kilométerre fekvő Masaya városban és környékén alakult ki. A Nicaraguai Emberi Jogi Szövetség (ANPDH) által közzétett nem hivatalos tájékoztatás szerint hat civil és négy rendőr halt meg. Sok a sebesült is. A hadművelet öt Csendes-óceán parti városra is kiterjed. A katolikus egyház közlése szerint lövések találták el egy püspök gépkocsiját is. Ő közvetítési szándékkal tartózkodik a helyszínen.

Nicaraguában április közepén kezdődtek a zavargások, miután a biztonsági erők leverték a nyugdíjcsökkentések miatt kirobbant tüntetéseket. Azóta a tiltakozások az egész országra átterjedtek. A tüntetők Daniel Ortega elnök távozását követelik. Az egykori gerillavezér 1979 és 1990 között volt az ország elnöke, majd 2007-ben újra hatalomra került. Jelenlegi mandátuma 2022. januárig tart.

A tiltakozó mozgalom élén a diákok állnak. Április óta újra meg újra erőszakba torkolló összecsapásokra kerül sor a kormány támogatói és az ellenzéke között. Az összetűzésekben eddig már több mint 270-en veszítették életüket.