Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Parfümös üvegcsében lehetett a brit nőt megölő idegméreg

2018.07.16. 16:44

Parfümös üvegcsében lehetett a brit Dawn Sturgesst megölő idegméreg, legalábbis a nő férjének testvére erről beszélt. Az egy hete meghalt nőt és férjét, Charlie Rowley-t június 30-án eszméletlen állapotban szállították kórházba mérgezés gyanújával. Később igazolták, hogy ugyanattól a szovjet idegméregtől, a novicsoktól betegedtek meg, amivel márciusban a brit-orosz kettős ügynököt, Szergej Szkripalt, és lányát is megmérgezték.

A BBC Rowley testvérére hivatkozva azt állítja, hogy egy, a házaspár lakásán talált parfümös üvegcsében találták meg a nyomozók a novicsokot. Az Amesburyben élő házaspár járt Salisburyben, ahol Szkripalékat megmérgezték, azt azonban még mindig nem tudni, hogyan kerülhetett a házaspár lakására a méreg, illetve pontosan hogyan függ össze az ügy a Szkripal-mérgezéssel.

Közben az Independent azt írja, hogy újabb embert vizsgálnak mérgezés gyanújával. A szemtanúk szerint egy hajléktalanról van szó, aki az előtt az étterem előtt szokott ülni, ahol Szkripalék ettek megmérgezésük napján. A férfiről egyelőre nem bizonyosodott be, hogy érintkezésbe került volna a novicsokkal.

Charlie Rowley múlt kedden nyerte vissza öntudatát, így a rendőrök ki tudták kérdezni az eset körülményeiről. A rendőrség vasárnap bejelentette, hogy megtalálták a novicsok idegméreg maradványait egy kis üveg tárolóban.

Szergej Szkripal megmérgezését feltehetőleg a GRU (orosz katonai hírszerzés) ügynökei hajtották végre. Nem ez lenne a GRU egyetlen nagy port kavaró akciója az utóbbi években, hiszen az amerikai és a francia választásokba is beavatkoztak. Kiszivárogtatták Demokrata Párthoz köthető szervezetek, illetve Hillary Clinton és Emmanuel Macron kampánystábjának e-mailjeit is. A Demokrata Párt elleni támadás kivizsgálása után 12 GRU-ügynök ellen emeltek vádat pénteken.