Parfümös üvegcsében lehetett a brit nőt megölő idegméreg

2018.07.16. 16:44

Parfümös üvegcsében lehetett a brit Dawn Sturgesst megölő idegméreg, legalábbis a nő férjének testvére erről beszélt. Az egy hete meghalt nőt és férjét, Charlie Rowley-t június 30-án eszméletlen állapotban szállították kórházba mérgezés gyanújával. Később igazolták, hogy ugyanattól a szovjet idegméregtől, a novicsoktól betegedtek meg, amivel márciusban a brit-orosz kettős ügynököt, Szergej Szkripalt, és lányát is megmérgezték.

A BBC Rowley testvérére hivatkozva azt állítja, hogy egy, a házaspár lakásán talált parfümös üvegcsében találták meg a nyomozók a novicsokot. Az Amesburyben élő házaspár járt Salisburyben, ahol Szkripalékat megmérgezték, azt azonban még mindig nem tudni, hogyan kerülhetett a házaspár lakására a méreg, illetve pontosan hogyan függ össze az ügy a Szkripal-mérgezéssel.

Közben az Independent azt írja, hogy újabb embert vizsgálnak mérgezés gyanújával. A szemtanúk szerint egy hajléktalanról van szó, aki az előtt az étterem előtt szokott ülni, ahol Szkripalék ettek megmérgezésük napján. A férfiről egyelőre nem bizonyosodott be, hogy érintkezésbe került volna a novicsokkal.

Charlie Rowley múlt kedden nyerte vissza öntudatát, így a rendőrök ki tudták kérdezni az eset körülményeiről. A rendőrség vasárnap bejelentette, hogy megtalálták a novicsok idegméreg maradványait egy kis üveg tárolóban.

Szergej Szkripal megmérgezését feltehetőleg a GRU (orosz katonai hírszerzés) ügynökei hajtották végre. Nem ez lenne a GRU egyetlen nagy port kavaró akciója az utóbbi években, hiszen az amerikai és a francia választásokba is beavatkoztak. Kiszivárogtatták Demokrata Párthoz köthető szervezetek, illetve Hillary Clinton és Emmanuel Macron kampánystábjának e-mailjeit is. A Demokrata Párt elleni támadás kivizsgálása után 12 GRU-ügynök ellen emeltek vádat pénteken.  • Tippek
  • Bankszámla