Árpád
-2 °C
4 °C

Tusk: Kínának, Oroszországnak és Amerikának kell megakadályozni a kereskedelmi háborúkat

2018.07.16. 07:28

Az Egyesült Államok, Kína és Oroszország kötelessége megakadályozni a kereskedelmi háborúkat - közölte Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, aki egyben arra szólította fel a három országot, hogy reformálják meg a Kereskedelmi Világszervezetet, a WTO-t.

Tusk azt mondta, a WTO-nak új szabályokat kell kidolgoznia a technológia transzferre és az ipari támogatásokra.

A politikus - aki Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével együtt van Kínában, hogy találkozzon Li Ko-csiang kormányfővel a kínai és uniós vezetők éves párbeszédén - hangoztatta: tisztában vannak a világban történő változásokkal, és közös a felelősség ezeket jobb irányba alakítani. 

Tusk a múlt héten határozottan bírálta Donald Trump amerikai elnöknek az európai szövetségesekkel kapcsolatos álláspontját. Azt mondta, Amerika becsülje meg szövetségeseit, miután nincsen belőlük olyan sok; gondoljon erre akkor, amikor majd Helsinkiben találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Tusk most Pekingben azt mondta, Európa, Kína, az Egyesült Államok és Oroszország közös felelőssége az, hogy ne rombolják le a világrendet, helyette a világkereskedelem megreformálásával javítsanak rajta. Hozzátette, felszólítja kínai vendéglátóit, valamint Trump amerikai és Putyin orosz elnököt, hogy lássanak neki az említett feladatnak. "Még van idő elhárítani a konfliktust és a káoszt" - mondta. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?