Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kémkedéssel gyanúsított orosz nő ellen emeltek vádat az Egyesült Államokban

2018.07.16. 23:54

Kémkedéssel gyanúsítják a 29 éves orosz Maria Butinát, akit a hét végén tartóztattak le, és szerdán áll a szövetségi bíróság elé, hivatkozik az MTI az amerikai igazságügyi minisztérium közleményére.

A vádirat szerint a nő 2016-ban diákvízummal érkezett az Egyesült Államokba, ahol a washingtoni Amerikai Egyetemen nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó tanulmányokat folytatott, de már

2015 elejétől legalább 2017 elejéig az orosz kormány magas rangú tisztségviselőjének utasítása

szerint tevékenykedett az USA-ban. A The Wall Street Journal szerint tavaly több hírszerzési jelentés is készült arról, hogy Butina szoros kapcsolatokat ápolt az amerikai Országos Fegyverszövetség (NRA) tisztségviselőivel és konzervatív aktivistákkal.

A bíróságra benyújtott dokumentumok szerint Butina a Kreml ügynökeként befolyásos amerikai személyiségekkel és az amerikai politikára befolyással lévő szervezetekkel kereste és tartotta a kapcsolatot, de ezeket a személyeket nem nevezik meg.

Az FBI munkatársának eskü alatti írásos nyilatkozata szerint Maria Butina e-mailben, Twitteren szállította az információkat moszkvai megbízóinak. Oroszországi kapcsolattartóját a bíróságra benyújtott dokumentum nem nevezte meg, de a leírás a The Wall Street Journal szerint Alekszandr Torsinra illik, aki az orosz képviselőház tagja volt, majd az orosz jegybank magas rangú tisztségviselője lett. Az amerikai pénzügyminisztérium idén áprilisban egyébként szankciókkal sújtotta.

A letartóztatást és vádemelést néhány órával Donald Trump és Vlagyimir Putyin finnországi csúcstalálkozója után jelentették be. Butina ügyvédje tagadja a nő ellen felhozott vádakat.