Halló, itt Vlagyimir Vlagyimirovics!

2018.07.17. 05:13 Módosítva: 2018.07.17. 08:44

A Trump-Putyin csúcs apropóján a Reuters összeszedte, hogy melyik másik ország vezetőjével telefonált a két vezető a legtöbbet az elmúlt másfél évben. A két elnök meglehetősen kevésszer, mindössze nyolc alkalommal beszélt egymással telefonon – illetve többször találkozott már többoldalú csúcsok keretében –, mielőtt hétfőn megtartották az első közös csúcstalálkozójukat Helsinkiben.

Donald Trump 2017. januári beiktatása óta több mint 200 telefonbeszélgetést folytatott több mint 40 külföldi vezetővel. 2018. július 6-ig a  legtöbbet Emmanuel Macron francia államfővel és Theresa May brit miniszterelnökkel egyeztetett.

Ebben az időszakban Vlagyimir Putyinnak 190 telefonbeszélgetése volt 50 vezetővel. Közülük Recep Tayyip Erdoğan török elnök magasan vezeti a listát, őt Nurszultan Nazarbajev kazah elnök követi. Az alábbi diagramon a Trumppal illetve Putyinnal leggyakrabban telefonáló vezetők láthatóak. 

Trump és Putyin esetében az első hivatalos telefonbeszélgetést 2017. január 28-án, nyolc nappal az amerikai elnök beiktatása után folytatta a két vezető. A hívás egy óráig tartott, megegyeztek a két ország kapcsolatainak újjáépítésében. Legutóbb akkor beszéltek egymással telefonon, amikor Trump több republikánus és demokrata törvényhozó bírálatát kiváltva gratulált Putyin választási győzelméhez.

Ne maradjon le semmiről!

Csatlakozzon az Index Facebook-oldalához, és értesüljön a legfrissebb hírekről.  • Tippek
  • Hírek