Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Teljes pálfordulás Trumpnál egy nappal a Putyin-találkozó után

2018.07.17. 22:17
Egy nappal a Helsinkiben megtartott Trump–Putyin-csúcs után az amerikai elnök már Washingtonban értékelte a legfontosabb tanulságokat. Az elnök pálfordulásai nem emlékeztettek komoly politikusra.

Miközben a világsajtó és saját republikánus politikustársai is élesen kritizálták Donald Trump amerikai elnök megállapításait és tárgyalási stratégiáját, a Vlagyimir Putyinnal folytatott megbeszélései után, immár az elnök is másképpen értékelt.

Képviselőknek, sajtónak

Korábban Donald Trump és Vlagyimir Putyin a konzervatív Fox televíziónak is külön-külön nyilatkozott. Később Donald Trump a Fehér Házban kongresszusi törvényhozókkal folytatott megbeszélésen is elmondta véleményét a találkozóról. Ez zárt ajtós tanácskozás volt, de a megbeszélés elején néhány újságíró jelen lehetett. 

Megállapítások

A legtöbb kritikát korábban az váltotta ki, hogy Trump gyakorlatilag nyilvánosan elfogadta azt, hogy Oroszország tetteinek nem volt befolyása a 2016-os amerikai elnökválasztásra.

Ezt Trump eleinte többször megerősítette, de később megpróbálta ezt valahogy úgy megváltoztatni, hogy közben meg is erősítse a bizalmát a szolgálatokban.

Ebből egy elég összefüggéstelen gondolatmenet alakult ki. Trump ugyanis a találkozón és közvetlenül utána teljesen nevetségessé tette az amerikai álláspontot azzal, hogy gyakorlatilag ő is az orosz beavatkozással kapcsolatban indított vizsgálatokat tette felelőssé az országaik közötti rossz viszonyért.

Ebben teljesen egyetértett Putyinnal, aki kijelentette: minden amerikai vád teljesen alaptalan, és ne hagyjuk, hogy a két ország viszonya az amerikai vizsgálatok foglya legyen.

Trump csak ráerősített

A Robert Mueller vezette különleges bizottság vizsgálata éket vert az Egyesült Államok és Oroszország közé – állította maga Trump is, és kifejtette: elbűvölte őt, amikor a helsinki sajtókonferencián Putyin felajánlotta, orosz ügyészek meghallgatják az amerikai elnökválasztási folyamatba beavatkozással vádolt orosz állampolgárokat, és a meghallgatáson jelen lehetnek a Mueller vezette vizsgálóbizottság tagjai is.

De Trump szerint Muellerék úgysem mennének el.

Az a tizenhárom dühös demokrata párti? Gondolja, hogy el akarnának menni? Én nem hiszem”

– tette hozzá. A Foxnak adott interjújában azért a biztonság kedvéért több szolgálati vezetőt (CIA és az FBI meghatározó embereit) nagyon rossz embernek minősített.

Ilyen önalázás után nem csengett túl hitelesen, amikor az elnök a kongresszusi tanácskozás előtt hirtelen megvilágosodott, hangsúlyozta, hogy elfogadja az amerikai hírszerző közösség megállapításait, amelyek szerint Oroszország beavatkozott a két évvel ezelőtti elnökválasztási folyamatba. És leszögezte, hogy az ügynökségei teljes bizalmat élveznek, és támogatja őket.  Sőt, 24 órával a találkozó után már azon morfondírozott az elnök, hogy „semmi okát nem látom annak, hogy miért ne Oroszország lett volna az”.

A pozitívumok

Az elnök úgy vélte, hogy a világ egyes konfliktusainak megoldásában sikerült előrelépni. Az elnök konkrétan a nukleáris fegyverek csökkentését, Észak-Koreát, Izrael biztonságának ügyét, Szíriát és Iránt említette. Reményei szerint „Irán egy napon hív majd bennünket, és talán kötünk egy új megállapodást, de az is lehet, hogy nem”, míg Észak-Korea ügyében közölte, „nem kell sietni, van időnk".

Ukrajna: az oroszok jók, az amerikaiak hibáztak

A találkozó utáni nyilatkozatok alapján Ukrajna kapcsán is csak az Egyesült Államok hibázott, Vlagyimir Putyin ugyanis elmondhatta

  • hogy az amerikaiak beavatkoztak Ukrajnában, „puccsnak" minősítve az előző ukrán elnök eltávolítását;
  • viszont a Krím félsziget bekebelezéséről Putyin elismételhette szokásos mantráját, Oroszország a Krímet nem bekebelezte, hanem az ott élők népszavazással döntöttek az Oroszországhoz csatlakozásról.

Most, hogy eltelt 24 óra, vélhetően Trump már ezt sem látja ilyen egyértelműen.