Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A spanyoloknál próbál kikötni, az olasz partoknál veszteglő NGO-mentőhajó

2018.07.18. 17:11 Módosítva: 2018-07-18 17:11:05

Szerdán elhagyta az olasz felségvizeket és a spanyol partok fele vette útját a Proactiva Open Arms egyik mentőhajója. A hajón kevés migráns tartózkodik, köztük egy a tengerből kedden kimentett nő, és a fedélzeten van két holttest is - írja az MTI.

Az NGO-hajónak az olasz belügyminiszter Matteo Salvini korábban megtagadta a kikötést, majd engedélyezte, hogy a túlélő nőt és a két holttestet Szicíliába hozzák. A szervezet viszont  közölte, hogy nem kíván olaszországi partokon kikötni, mivel fenáll a veszély, hogy az olasz hatóságok lefoglalják a hajót. 

Alfonso Bonafede olasz igazságügyi államtitkár szerint a római kormány nem folytat harcot az NGO-kal. A kormány egységes és Giuseppe Conte miniszterelnök megmutatta, hogy be lehet vonni a többi európai országot: olyasmit tettünk, amit eddig egyetlen olasz kormány se (...) a római kormány nem azt üzeni, hogy "akarjuk" a migránsokat, hanem arra a kérdésre vár választ, hogy "mindenkit befogadunk-e?" - mondta  Bonafede, majd hozzátette, a római kormány egyáltalan nem cinikus és fontosnak tekinti az emberi jogok biztosítását. 

Közben legkevesebb 19 migráns meghalt szerdán Észak-Ciprus partjainál, miután elsüllyedt a  mintegy 150-160 embert szállító csónakjuk a Földközi-tengeren - írja a CNN Türk török hírtelevízióra hivatkozva az MTI.

A beszámoló szerint a hatóságok eddig 19 migráns holttestét találták meg a vízben, 103 ember életét ugyanakkor meg tudták menteni, 25 embert pedig még keresnek. Ömer Bilge, a CNN Türk nicosiai tudósítója arról számolt be, hogy a csónakban többségében szíriaiak utaztak.

A török belügyminisztérium közleménye szerint a bajba jutottak Észak-Ciprus partjaitól mintegy 30 kilométerre voltak, amikor vészjelzést adtak le a török hatóságnak. Ankara felvette a kapcsolatot az Észak-Ciprusi Török Köztársaság parti őrségével, majd egy helikoptert és öt hajót vezényelt a helyszínre.

A csónak időközben Törökország partjai felé sodródott, és mintegy 20-25 tengeri mérföldre megközelítette Antalya tartomány Alanya körzetét. A török hatóságok még egy repülőt és még egy helikoptert, Észak-Ciprus pedig egy repülőt, egy helikoptert és négy hajót küldött a szerencsétlenül járt menekültek megmentésére. Egy életveszélyes sebesültet helikopterrel az észak-ciprusi Girnébe szállítottak, a többi túlélőt Törökországba vitték.

A baleset okait vizsgálják, ugyanis a térségben az időjárási körülmények kedvezőek voltak.