A spanyoloknál próbál kikötni, az olasz partoknál veszteglő NGO-mentőhajó

2018.07.18. 17:11 Módosítva: 2018.07.18. 17:11

Szerdán elhagyta az olasz felségvizeket és a spanyol partok fele vette útját a Proactiva Open Arms egyik mentőhajója. A hajón kevés migráns tartózkodik, köztük egy a tengerből kedden kimentett nő, és a fedélzeten van két holttest is - írja az MTI.

Az NGO-hajónak az olasz belügyminiszter Matteo Salvini korábban megtagadta a kikötést, majd engedélyezte, hogy a túlélő nőt és a két holttestet Szicíliába hozzák. A szervezet viszont  közölte, hogy nem kíván olaszországi partokon kikötni, mivel fenáll a veszély, hogy az olasz hatóságok lefoglalják a hajót. 

Alfonso Bonafede olasz igazságügyi államtitkár szerint a római kormány nem folytat harcot az NGO-kal. A kormány egységes és Giuseppe Conte miniszterelnök megmutatta, hogy be lehet vonni a többi európai országot: olyasmit tettünk, amit eddig egyetlen olasz kormány se (...) a római kormány nem azt üzeni, hogy "akarjuk" a migránsokat, hanem arra a kérdésre vár választ, hogy "mindenkit befogadunk-e?" - mondta  Bonafede, majd hozzátette, a római kormány egyáltalan nem cinikus és fontosnak tekinti az emberi jogok biztosítását. 

Közben legkevesebb 19 migráns meghalt szerdán Észak-Ciprus partjainál, miután elsüllyedt a  mintegy 150-160 embert szállító csónakjuk a Földközi-tengeren - írja a CNN Türk török hírtelevízióra hivatkozva az MTI.

A beszámoló szerint a hatóságok eddig 19 migráns holttestét találták meg a vízben, 103 ember életét ugyanakkor meg tudták menteni, 25 embert pedig még keresnek. Ömer Bilge, a CNN Türk nicosiai tudósítója arról számolt be, hogy a csónakban többségében szíriaiak utaztak.

A török belügyminisztérium közleménye szerint a bajba jutottak Észak-Ciprus partjaitól mintegy 30 kilométerre voltak, amikor vészjelzést adtak le a török hatóságnak. Ankara felvette a kapcsolatot az Észak-Ciprusi Török Köztársaság parti őrségével, majd egy helikoptert és öt hajót vezényelt a helyszínre.

A csónak időközben Törökország partjai felé sodródott, és mintegy 20-25 tengeri mérföldre megközelítette Antalya tartomány Alanya körzetét. A török hatóságok még egy repülőt és még egy helikoptert, Észak-Ciprus pedig egy repülőt, egy helikoptert és négy hajót küldött a szerencsétlenül járt menekültek megmentésére. Egy életveszélyes sebesültet helikopterrel az észak-ciprusi Girnébe szállítottak, a többi túlélőt Törökországba vitték.

A baleset okait vizsgálják, ugyanis a térségben az időjárási körülmények kedvezőek voltak.  • Tippek
  • Bankszámla