Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Boris Johnson: Még van idő a Brexit megmentésére

2018.07.18. 19:22

Boris Johnson, a kormányzó brit Konzervatív Párt keményvonalas Brexit-párti szárnyának nehezen összetéveszthető vezére a múlt héten mondott le külügyminiszteri tisztségéről. Ennek előzményeként a brit kormány olyan Brexit-stratégiát fogadott el, amely sokkal szorosabb jövőbeni kapcsolattartást indítványoz az Európai Unióval, mint amilyent a mélyen megosztott alsóházi tory frakció EU-szkeptikus csoportja látni szeretett volna.

Johnson, aki szerda délutáni alsóházi felszólalásában indokolta lemondását, úgy fogalmazott: a brit kormány által kidolgozott javaslatcsomag "állandósuló, nyomorúságos bizonytalanságba" sodorná az Egyesült Királyságot. Szerinte ez a javaslatcsomag "csak a nevében lenne Brexit", ezért ő ezt nem tudja támogatni.

A volt külügyminiszter által élesen bírált, javaslatcsomag szerint a majdani új kereskedelmi kapcsolatrendszert az Európai Unióval úgy kell megtervezni, hogy biztosítható legyen a "súrlódásmentes" további kétoldalú áruforgalom a brit EU-tagság megszűnése után is, aminek érdekében London közös szabadkereskedelmi térséget indítványoz az EU-nak.

Boris Johnson szerdai alsóházi felszólalásában úgy fogalmazott: mindez azt jelenti, hogy az Egyesült Királyság "önszántából az Európai Unió gazdasági vazallusává válna".