Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Orbán izraeli látogatásán elkerüli a palesztinokat

2018.07.18. 10:26

Orbán Viktor szerda délután érkezik Izraelbe hivatalos látogatásra, ahol Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel és Reuven Rivlin elnökkel is találkozik. A magyar miniszterelnök komoly delegáció élén érkezik egyik legfontosabb ideológiai és politikai szövetségeséhez, hiszen kíséretében a Szombat zsidó lap szerint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter is helyet kapott.

A kormány tagjai vendéglátójuk felé tett gesztusként nem látogatnak el palesztin területekre, egyedül Semjén Zsolt megy majd el a Palesztin Autonómia által ellenőrzött területen található betlehemi születés templomába. Egyébként uniós vezetők egészen eddig kötelességüknek tartották, hogy izraeli hivatalos útjaikon felkeressék a rendezetlen státuszú, a nemzetközi jog által el nem ismert izraeli telepesmozgalom által érintett palesztin területeket is, de ezzel a gyakorlattal már Sebastian Kurz osztrák kancellár is szakított – ő "magánjelleggel" a Jordániától 1967-ben elfoglalt, az európai vezetők által diplomatikusan elkerült Siratófalat is meglátogatta.

Az érdemi tárgyalásokra csütörtökön kerül sor, Orbán az állami vezetőkön kívül találkozik majd David Lau askenázi főrabbival, valamint felkeresi a jeruzsálemi Jad Vasem emlékközpontot, ahol koszorút is elhelyez, majd fát ültet el a Nemzetek Ligetében.

Orbán látogatása Izraelben nem örvend osztatlan tetszésnek. Az Amnesty helyi szervezete fel is szólította a Holokauszt emlékét ápoló Jad Vasém intézet vezetőjét, hogy ne fogadja Orbán Vikort, és a múzeum elé tüntetést szerveznek az "antiszemiták dicsőítője" ellen. A jogvédő szervezet 24 pontban indokolja meg, miért nemkívánatos Orbán a Jad Vasémban, az indokok közül szerepel

  • az antiszemita reflexekre építő Soros-ellenes kampány,
  • az Orbán által is táplált kormányzati Horthy-kultusz
  • a Fidesz körüli, inkább támogatott, mintsem egyszerűen megtűrt antiszemita értelmiség
  • a (nem kis részben a Netanjáhu-kormányt koppintó) migránsellenes politika

Orbán Viktor egyébként a szintén jobboldali Benjamin Netanjáhu fontos európai támogatójának számít, kormánya elsőként állt be Donald Trump mögé, amikor az amerikai elnök a palesztin igényeket félresöpörve Jeruzsálemet "Izrael egységes és oszthatatlan fővárosának" ismerte el - bár a magyar nagykövetség átköltöztetéséről egyelőre nincs szó.