Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Volt szlovák nagykövet: Orbán maga dönti el, kiből lehet oligarcha

2018.07.18. 11:51

Saját kérésére és lejáró mandátuma miatt távozott Budapestről és úgy általában a diplomáciai életből Rastislav Kácer szlovák nagykövet, aki szerinte elérte már a korlátait, elfáradt, és inkább az általa alapított Globsec nemzetközi biztonságpolitikai agytröszttel akar foglalkozni. Kácer azért búcsúzóul a Denník N szlovák portálnak adott keddig interjújában őszintén megmondta a véleményét Magyarországról és a magyar kormányról (az interjút a napi.hu szemlézte).

Rastislav Kácer
Rastislav Kácer
Fotó: Koszticsák Szilárd

Kácer a magyar politika átalakulását veszélyesnek tartja,

a demokrácia például annyira rossz állapotban van, hogy Magyarországot most nem vennék fel az EU-ba.

A 25 évnyi diplomáciai tapasztalattal rendelkező - de ebből csak 5 évet Magyarországon töltő - Kácer szerint az üzlet és a politika kapcsolata Magyarországon igen sajátos, leginkább a "vadkeleti" Oroszországhoz hasonlítható, mivel az üzletemberek politikai "befektetései" helyett Orbán centralizálta az üzleti szférát;

ő dönti el, kiből lehet oligarcha, kiből nem

Közben Orbán megítélése mégsem olyan, mint egy keresztapáé, hanem olyan, mint egy prófétáé:

Orbánra úgy néznek, mint egy forradalmárra. Nem egy szokványos politikus, de egy olyan, akinek kialakult képe van a jövőről, azt is hiszi magáról, hogy egy próféta, egy fényhordozó.

Magyarország és a magyar kormány gazdasági és politikai helyzetéről Kácer a következő sarkos megjegyzéseket tette:

  • a V4-es politikusok túlbecsülik a régió gazdasági erejét, mivel az unió GDP-jének nem több mint 6 százalékát teszik csak ki a visegrádi országok gazdaságai.
  • A magyar gazdaság sem akkora sikertörténet, ha figyelembe vesszük, hogy alig egy százalékkal sikerült csak megközelíteni az uniós átlagot a csatlakozás óta - ennyit Románia is fel tud mutatni.
  • Nem mítosz Orbán orosz kötődése, és sokban hasonlít is Vlagyimir Putyinhoz, de ő maga és az országa is közelebb áll Brüsszelhez, mint Moszkvához.
  • A V4-ekben egyáltalán nincs meg az az erkölcsi felsőbbrendűség, amivel – mint azt sugallni szeretik – képesek "megmenteni Európát az erkölcsi hanyatlástól". Egyébként is érdemes lenne tudatosítani, hogy az Európai Unió pontosan azokon az értékeken alapul, melyeken Magyarország, Csehország, Szlovákia és Ausztria ezer éve osztozik.
  • A Soros elleni kampányt óriási szemfényvesztésnek tartja:

A nemzetközi politikában szerzett több évnyi tapasztalatom alapján kijelenthetem, ha valaki azt hiszi, hogy egy 90 éves nagypapának - még ha gazdag is - bármilyen ördögi terve van a világ leigázására, az inkább pszichiátriai látlelet, mint sem valami, aminek köze lenne a valósághoz.