Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-3 °C
5 °C

Volt szlovák nagykövet: Orbán maga dönti el, kiből lehet oligarcha

2018.07.18. 11:51

Saját kérésére és lejáró mandátuma miatt távozott Budapestről és úgy általában a diplomáciai életből Rastislav Kácer szlovák nagykövet, aki szerinte elérte már a korlátait, elfáradt, és inkább az általa alapított Globsec nemzetközi biztonságpolitikai agytröszttel akar foglalkozni. Kácer azért búcsúzóul a Denník N szlovák portálnak adott keddig interjújában őszintén megmondta a véleményét Magyarországról és a magyar kormányról (az interjút a napi.hu szemlézte).

Rastislav Kácer
Rastislav Kácer
Fotó: Koszticsák Szilárd

Kácer a magyar politika átalakulását veszélyesnek tartja,

a demokrácia például annyira rossz állapotban van, hogy Magyarországot most nem vennék fel az EU-ba.

A 25 évnyi diplomáciai tapasztalattal rendelkező - de ebből csak 5 évet Magyarországon töltő - Kácer szerint az üzlet és a politika kapcsolata Magyarországon igen sajátos, leginkább a "vadkeleti" Oroszországhoz hasonlítható, mivel az üzletemberek politikai "befektetései" helyett Orbán centralizálta az üzleti szférát;

ő dönti el, kiből lehet oligarcha, kiből nem

Közben Orbán megítélése mégsem olyan, mint egy keresztapáé, hanem olyan, mint egy prófétáé:

Orbánra úgy néznek, mint egy forradalmárra. Nem egy szokványos politikus, de egy olyan, akinek kialakult képe van a jövőről, azt is hiszi magáról, hogy egy próféta, egy fényhordozó.

Magyarország és a magyar kormány gazdasági és politikai helyzetéről Kácer a következő sarkos megjegyzéseket tette:

  • a V4-es politikusok túlbecsülik a régió gazdasági erejét, mivel az unió GDP-jének nem több mint 6 százalékát teszik csak ki a visegrádi országok gazdaságai.
  • A magyar gazdaság sem akkora sikertörténet, ha figyelembe vesszük, hogy alig egy százalékkal sikerült csak megközelíteni az uniós átlagot a csatlakozás óta - ennyit Románia is fel tud mutatni.
  • Nem mítosz Orbán orosz kötődése, és sokban hasonlít is Vlagyimir Putyinhoz, de ő maga és az országa is közelebb áll Brüsszelhez, mint Moszkvához.
  • A V4-ekben egyáltalán nincs meg az az erkölcsi felsőbbrendűség, amivel – mint azt sugallni szeretik – képesek "megmenteni Európát az erkölcsi hanyatlástól". Egyébként is érdemes lenne tudatosítani, hogy az Európai Unió pontosan azokon az értékeken alapul, melyeken Magyarország, Csehország, Szlovákia és Ausztria ezer éve osztozik.
  • A Soros elleni kampányt óriási szemfényvesztésnek tartja:

A nemzetközi politikában szerzett több évnyi tapasztalatom alapján kijelenthetem, ha valaki azt hiszi, hogy egy 90 éves nagypapának - még ha gazdag is - bármilyen ördögi terve van a világ leigázására, az inkább pszichiátriai látlelet, mint sem valami, aminek köze lenne a valósághoz.  • Eladnék
  • Hírek