Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Azonosíthatták a novicsokos támadót

2018.07.19. 09:19

Térfigyelő kamera felvétele alapján azonosította a brit rendőrség azt az ismeretlent, aki a gyanú szerint a Szergej Szkripal és lánya elleni, idegméreggel végrehajtott támadás elkövetője volt – írta a Telegraph.

Az egykori orosz hírszerző kettős ügynököt és lányát március elején az angliai Salisburyben érte támadás a még a Szovjetunió idején kifejlesztett "novicsok" idegméreggel. Mindketten túlélték a támadást – kórházi kezelésük után ismeretlen helyre kerültek a brit hatóságok oltalma alatt –, később azonban így is lett halálos áldozata a gáznak:

Életét vesztette egy 44 éves nő, férjét pedig most is kórházban van, állapota súlyos. Egyelőre nem tudni, hogy Dawn Sturgess és férje hogyan került kapcsolatba a novicsokkal, de az áldozat szervezetében tízszer annyit mutattak ki a szerből, mint Szkripaléből. Ez felvetheti azt is, hogy a brit hatóságok túl gyorsan nyilvánították biztonságossá Salisburyt, de ezt az érintett szervek visszautasították.

A rendőrség nem kommentálta az értesülést az elkövető azonosításáról. London szerint egyértelműen az orosz titkosszolgálatok állnak a gyilkossági kísérlet mögött, Moszkva ezt visszautasítja.