Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gyerekkémeket is bevet a brit titkosszolgálat

2018.07.19. 22:45

A brit titkosszolgálat és rendőrség gyerekeket is alkalmaz kémként terroristák, bűnbandák és drogdílerek elleni titkos műveletekben – írja a Guardian.

A gyakorlatot egy brit felsőházi parlamenti bizottság fedte fel egy jelentésben [pdf], amellyel az ellen tiltakozott, hogy a kormány nagyobb szabadságot tervez adni a hatóságoknak az olykor akár 16 éven aluli gyerekkémek bevetésében.

A bizottság egy olyan javaslat miatt aggódik, amellyel a kormány a jelenlegi egyről négy hónapra növelné a gyerekek újraregisztrálásai közötti időt, vagyis négyszer annyi ideig lennének felülvizsgálat nélkül bevethetők. Ez Lord Trefgarne korábbi miniszter, a bizottság elnöke szerint veszélyezteti a gyerekek mentális és fizikai egészségét.

A jelentés részeként nyilvánosságra hozott levelezés szerint a belügyminisztérium azért szereti a gyerekek bevetését, mert beépített informátorokként olyan információkat tudnak szállítani, amelyek más módon nem lennének beszerezhetők. A hosszabb szolgálati időt is azért akarják bevezetni, hogy ne kelljen a felülvizsgálati eljárással körülményeskedni, ha egy-egy gyerekkém rövid időn belül nem tudta teljesíteni a neki kiszabott feladatát.