Árpád
-2 °C
4 °C

Macron tanácsadója verte a tüntetőket Párizsban

2018.07.19. 13:03

Egy tüntető felvétele buktatta le a francia elnök kormányzati tanácsadóját, akiről kiderült: májusban ő maga állt a rendőrök közé, hogy tüntetőket verjen. Az ügyészség előzetes nyomozásba kezdett csütörtökön.

A felvételen Alexandre Benalla rendőri sisakban, de civil ruhában lépett fel a rendőrökkel együtt, először egy nőt rángatott a nyakánál fogva, majd egy férfi cibálásába kapcsolódott be. Valóban cibálásról és verésről van szó, a tüntetőt ugyanis minden további intézkedés nélkül a földön fekve hagyták. Benalla pedig akkor hagyta abba a verést és vonult be a szemközti kávézóba, amikor észrevette, hogy felvétel készül róla.

A felvételek alapján a Le Monde azonosította be a tanácsadót, akiről nem világos, milyen minőségében jelent meg a belvárosi tüntetésen, amelyen a rohamrendőrök könnygázt bevetve léptek fel a tiltakozók ellen.

Benallát végül az Elysée palota közlése szerint két hét fizetés nélküli szabadságra küldték május 4. és 19. között, és elvonták tőle a biztonsági feladatköröket is, így már nem működhet közre az elnök hivatalos látogatásainak megszervezésében sem.

Ennek ellenére Benalla júliusban két kiemelt eseményen felelt az elnök biztonságának megszervezéséért, így feladata között volt a világbajnok futballcsapat ünneplésének megszervezése a Champs-Elysées-n.

Benalla Macron megválasztása előtt felelt Macron kampányának biztonságáért is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?