Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Izrael kíváncsi arra, hogyan dolgoznak a Puskás Akadémián

2018.07.19. 09:25 Módosítva: 2018-07-19 09:33:31

„A kiemelkedően jó magyar–izraeli kapcsolatok a mi együttműködésünknek köszönhető, mindkét országnak patrióta vezetője van” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, miután Jeruzsálemben találkozott Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel. Orbán a barátjának nevezte Netanjahut, és tegeződve beszélt a sajtótájékoztatón.

Benjámin Netanjahu Herzl Tivadar szobrára mutatva a két ország közös múltjára emlékeztetett, fontosnak nevezte az antiszemitizmus elleni küzdelmet, de kiemelte azt is, hogy „ma a magyar zsidók félelem nélkül élnek”.

Magyarországon továbbra is zéró tolerancia van az antiszemitizmussal szemben

– tette hozzá a magyar kormányfő.

A szélsőséges iszlám elleni harcban Izrael az első vonalban van, mondta Netanjahu. Orbán erre utalva megjegyezte, hogy Nyugat-Európában „új típusú antiszemitizmus jelent meg, és az Izrael-ellenességet is az antiszemitizmus megnyilvánulásának tekintem”. 

Orbán Viktor és Benjámin Netanjahu négyszemközti megbeszélést folytat Jeruzsálemben 2018. július 19-én.
Orbán Viktor és Benjámin Netanjahu négyszemközti megbeszélést folytat Jeruzsálemben 2018. július 19-én.
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

A gazdasági kapcsolatokról azt emelte ki, hogy kétszáz izraeli cég ötezer embernek ad munkát Magyarországon.

Jövőre kulturális évadot rendeznénk Izraelben, „kellő szerénységgel mondom, hogy van mit megmutatnunk”, mondta Orbán.

A sajtótájékoztató végén Benjámin Netanjahu megjegyezte, hogy szívesen küldenének megfigyelőket a felcsúti Puskás Akadémiára, mert szeretnének kijutni a következő labdarúgó-világbajnokságra.

Az MTI tudósítása szerint Orbán Viktort Izrael elnöke, Reuven Rivlin is fogadta. Neki is elmondta, hogy „a zsidó közösség a kormány védelme alatt áll”, a vendéglátó válaszul nagyra értékelte azokat az erőfeszítéseket, amelyeket Magyarország tesz az antiszemitizmus visszaszorítására.

Orbán Viktor később találkozik David Lau askenázi főrabbival, felkeresi a Jad Vasem emlékközpontot, majd elültet egy fát a Nemzetek Ligetében.