Árpád
-2 °C
4 °C

Szerzetesnövendékek lesznek a thai gyerekek

2018.07.19. 11:19

A thaiföldi focicsapat és edzőjük, akiket tegnap engedtek ki a kórházból, egy buddhista istentiszteleten vettek részt helyi idő szerint csütörtök reggel, írja az Independent. A csapat lerótta tiszteletét Szaman Kunan előtt, aki a mentés közben vesztette életét. 

A gyerekek azt is megígérték, hogy a búvár tiszteletére buddhista szerzetesnövendékek lesznek. Ezzel a cselekedetükkel egy „érdemes tettet” hajtanak végre, mellyel a hős búvár szellemét segíthetik. A buddhizmus szerint ugyanis az érdemes tett egyheted részét tovább lehet adni egy halott részére, lecsökkentve ezzel szenvedéseit az új létezésben.

Mivel szerzetesek csak húsz év fölöttiek lehetnek, a gyerekek egyelőre növendékként fognak tanulni. A szerzetesek és apácák a buddhista közösségben számos szerepet töltenek be. Első és legfontosabb, hogy őrizzék meg a tanokat és tartsák be a szabályokat. Élő példát kell mutatniuk a világi közösség számára, és segíteniük kell a világi embereket abban, hogy ők is erényekre tehessenek szert.

A buddhista szerzetesek eskütételük után „leadhatják" esküjüket, és visszatérhetnek a világi életbe. Ezt követően akár hétszer is felvehetik és leadhatják fogadalmukat. Tehát a szerzetesi eskü nem akadályozza meg a fiúkat abban, hogy profi focisták vagy mentőbúvárok legyenek.

A gyerekek edzője, Ekapol Csanthavong egy buddhista kolostorhoz csatlakozott, miután tízévesen egy járványban elveszítette a szüleit és hétéves testvérét. 22 évesen hagyta ott a szerzetesi létet, hogy a nagymamáját ápolhassa. A kolostorba viszont azóta is visszajár: az elmúlt években a focicsapat edzése mellett templomszolga volt.

A gyerekekhez csatlakoztak a hozzátartozóik és barátaik is. Adul Szargon kivételével, aki nem buddhista, a barlangban rekedt fiatalok mindegyike részt vett a ceremónián. A va nemzetiségű, keresztény, Mianmarból menekült fiú volt az egyetlen, aki tudott angolul a gyerekek közül. Emiatt fontos szerepe volt a mentésben, mivel egyedüliként ő tudott kommunikálni a brit mentőcsapattal.

Tizennyolc nappal csapdába esésük után, múlt kedden az utolsó négy gyereket és az edzőjüket is kihozták  a mentőcsapatok a thaiföldi barlangból, így az ifjúsági futballcsapat mind a 12 tagja és az edző is megmenekült. A focistákat azonnal kórházba szállították, ahol egy hetet töltöttek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?