Több mint 20 ezer hektáron pusztítanak erdőtüzek Svédországban

000 17R0F0
2018.07.19. 19:42

Negyvennél is több erdőtűz sújtja Svédországot több mint 20 ezer hektáron, a tűzesetek eddig 600 millió svéd korona (kb. 18,9 milliárd forint) becsült kárt okoztak. Arról nem tudni, hogy bárki megsérült volna hatóságok elővigyázatosságból több száz embert menekítettek ki otthonukból az elmúlt éjszaka az erdőtüzek által leginkább sújtott középső területekről, ahol 8500 hektár áll lángokban. Karböle települést a lángok elzárták a külvilágtól.

A tűzoltókat 500 katona segíti az oltásban két helikopter és egy utasszállító segítségével. Rajtuk kívül a parti őrség, civilek és önkéntesek is részt vesznek az oltási munkálatokban. A szomszédos Norvégia 10 helikopterrel, Olaszország két hidroplánnal támogatja a lángok megfékezését. Csütörtökön várhatóan a skandináv térségbe érkezik két tűzoltórepülő is Franciországból, miután Svédország további segítséget kért az EU-tól.

A lángok oltását nehezíti, hogy Svédországot rendkívüli hőség és szárazság sújtja. A Svéd Meteorológiai és Hidrológiai Intézet (SMHI) szerint az ország több részén soha nem látott mértékű szárazságról számoltak be május és július közepe között, és kevés jel utal arra, hogy a szárazságnak egyhamar vége lesz. Az SMHI szerint egyes helyeken az átlaghőmérséklethez képest két Celsius-fokkal többet mértek, írja az MTI.

Júliusban egy 73 éves rekord dőlt meg, miután 32,5 Celsius-fokot mért a lappföldi Kvikkjokk-Arrenjarka meteorológiai állomás. A térségben 1945-ben 32 Celsius-fokot mértek, amely a 2018-asig a legmagasabb volt, mióta jegyzik a hőmérsékletet.

(Borítókép: Mats ANDERSSON / TT News Agency / AFP)  • Hírek
  • Hírek