Trump elutasította Putyin ajánlatát a moszkvai kihallgatásokról

2018.07.19. 21:53

Miután volt és jelenlegi magas rangú amerikai tisztviselők is élesen bírálták Donald Trump amerikai elnököt, amiért egyáltalán fontolóra veszi, hogy az oroszok kihallgathassák a volt moszkvai amerikai nagykövetet, a Fehér Ház bejelentette, hogy Trump elutasítja Putyin ajánlatát – írja a Washington Post.

Trumpnak a hét eleji helsinki csúcstalálkozón ajánlotta fel Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy ha Robert Mueller különleges ügyész erre hivatalos kérést küld, az orosz fél kész kihallgatni a 2016-os amerikai elnökválasztásba való beavatkozással megvádolt 12 orosz hírszerzőt Moszkvában, akár az amerikaiak jelenlétében. Cserébe viszont ők is hasonló gesztust várnak el – mondta az orosz elnök.

A Fehér Ház pillanatokkal azelőtt jelentette be, hogy Trump nem fogadja el Putyin ajánlatát, hogy a szenátus 98-0 arányban megszavazott egy állásfoglalást, amely ugyanerre szólította fel az elnököt.

Az egyik amerikai tisztviselő egyébként, akire az oroszoknak fájhatott a foga, Michael McFaul, a volt moszkvai nagykövet, aki az oroszországi emberi jogi helyzettel kapcsolatos kemény kritikái miatt már régóta a Kreml bögyében van.

Nagy volt a nyomás Trumpon

Korábban Trump maga "hihetetlen ajánlatnak" nevezte Putyin javaslatát, Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője pedig később újságírói kérdésre nem zárta ki, hogy belemennének amerikai tisztviselők orosz kihallgatásába. Mint mondta, a két elnök beszélgetett erről a lehetőségről, bár ígéret nem hangzott el. "Az elnök dolgozni fog a csapatával, és szólni fogunk, ha lesz bejelenteni való ezen a téren" – mondta.

A Fehér Ház látszólagos nyitottsága, hogy áldását adja arra, hogy Moszkva amerikai tisztviselőket hallgasson ki, sokakból nagy felháborodást váltott ki, mert ilyesmire korábban nem volt példa, ahogy arra sem, hogy az elnök azt gondolja, egyáltalán hatalmában állna bárkit saját döntésből kiadni egy idegen országnak – írja a Washington Post.

A kormánynak egyértelműen világossá kell tennie, hogy ez egy millió éven belül se lehet megfontolás tárgya se, pont. Ennyi. Ez nem olyasmi, amiről akár csak fél másodpercig is egyeztetni kéne. Veszélyes

írta például Twitteren John F. Kerry, Obama volt külügyminisztere.

Christopher A. Wray, az FBI igazgatója Putyin ajánlatáról, hogy amerikai nyomozókat küldjenek orosz gyanúsítottak moszkvai kihallgatására, azt mondta: "Soha nem akarom azt mondani, hogy soha, de ez semmiképpen nem szerepel a nyomozási technikáink listájának elején." Arra pedig, hogy cserébe orosz nyomozók hallgassanak ki amerikai tisztviselőket, diplomatikusan csak annyit reagált: "Ez talán még lejjebb van a listánkon." Az elképzelést még Trump külügyminisztériuma is képtelenségnek tartja, Heather Nauert minisztériumi szóvivő szerint "abszolút abszurd" ötlet.

Trump és Putyin találkozójából még a legtöbb republikánus reakció szerint is az orosz elnök jött kis sokkal jobban. John Brennan volt CIA-igazgató egyenesen azt mondta, Trump a helsinki szereplésével árulást követett el.  • Tippek
  • Bankszámla