Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Trump már meg is hívta Washingtonba Putyint

2018.07.19. 23:54

Donald Trump amerikai elnök meghívta Washingtonba Vlagyimir Putyin orosz elnököt – írja az MTI a Fehér Ház szóvivőjének Twitter-bejegyzése alapján.

Sarah Huckabee Sanders közölte: az elnök felkérte John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadót, hogy hívja meg Vlagyimir Putyint, és "az erről folyó egyeztetések már folyamatban vannak".

Trump egy csütörtök délelőtti Twitter-bejegyzésében már utalt egy újabb csúcstalálkozó lehetőségére: azt írta, már várja a második találkozót Putyinnal, hogy megkezdhessék a Helsinkiben felvetett problémák megoldását. A bejegyzésben konkrétumokat is említett, köztük a terrorizmus elleni küzdelmet, Izrael biztonságának ügyét, az atomfegyverek elterjedésének megakadályozását, Ukrajnát, a Közel-Keletet és Észak-Koreát.

trumputyin
Fotó: Leah Millis / Reuters

A találkozóra ősszel, a Fehér Házban kerülhet sor.

A bejelentés előtti órákban szavazta meg az amerikai szenátus egyhangúlag azt a határozatot, amely elutasítja Putyin hétfői javaslatát, hogy az oroszok Moszkvában, amerikai nyomozók jelenlétében hallgassák ki a 2016-os amerikai elnökválasztásba való beavatkozással megvádolt 12 orosz hírszerzőt – cserébe viszont az oroszok is részt vehessenek olyan amerikai állampolgárok kihallgatásain, akiket ők vádolnak bűncselekmények elkövetésével. A javaslatot a kezdeti – sok kritikát kiváltó – kivárás után, közvetlenül a szenátusi szavazás előtt a Fehér Ház is elutasította.

Trump és Putyin találkozójából még a legtöbb republikánus reakció szerint is az orosz elnök jött kis sokkal jobban. John Brennan volt CIA-igazgató egyenesen azt mondta, Trump a helsinki szereplésével árulást követett el. Dan Coats, az amerikai hírszerzés vezetője a csütörtökön azt nyilatkozta, még mindig fogalma sincs, miről beszélt a két elnök a tervezettnél hosszabbra nyúlt négyszemközti találkozójukon.