Bence
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Trump már meg is hívta Washingtonba Putyint

2018.07.19. 23:54

Donald Trump amerikai elnök meghívta Washingtonba Vlagyimir Putyin orosz elnököt – írja az MTI a Fehér Ház szóvivőjének Twitter-bejegyzése alapján.

Sarah Huckabee Sanders közölte: az elnök felkérte John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadót, hogy hívja meg Vlagyimir Putyint, és "az erről folyó egyeztetések már folyamatban vannak".

Trump egy csütörtök délelőtti Twitter-bejegyzésében már utalt egy újabb csúcstalálkozó lehetőségére: azt írta, már várja a második találkozót Putyinnal, hogy megkezdhessék a Helsinkiben felvetett problémák megoldását. A bejegyzésben konkrétumokat is említett, köztük a terrorizmus elleni küzdelmet, Izrael biztonságának ügyét, az atomfegyverek elterjedésének megakadályozását, Ukrajnát, a Közel-Keletet és Észak-Koreát.

trumputyin
Fotó: Leah Millis / Reuters

A találkozóra ősszel, a Fehér Házban kerülhet sor.

A bejelentés előtti órákban szavazta meg az amerikai szenátus egyhangúlag azt a határozatot, amely elutasítja Putyin hétfői javaslatát, hogy az oroszok Moszkvában, amerikai nyomozók jelenlétében hallgassák ki a 2016-os amerikai elnökválasztásba való beavatkozással megvádolt 12 orosz hírszerzőt – cserébe viszont az oroszok is részt vehessenek olyan amerikai állampolgárok kihallgatásain, akiket ők vádolnak bűncselekmények elkövetésével. A javaslatot a kezdeti – sok kritikát kiváltó – kivárás után, közvetlenül a szenátusi szavazás előtt a Fehér Ház is elutasította.

Trump és Putyin találkozójából még a legtöbb republikánus reakció szerint is az orosz elnök jött kis sokkal jobban. John Brennan volt CIA-igazgató egyenesen azt mondta, Trump a helsinki szereplésével árulást követett el. Dan Coats, az amerikai hírszerzés vezetője a csütörtökön azt nyilatkozta, még mindig fogalma sincs, miről beszélt a két elnök a tervezettnél hosszabbra nyúlt négyszemközti találkozójukon.