Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A paradicsomba érkeznek, de csak poklot találnak

000 Was3119833
2018.07.21. 11:53

Sorra gyilkolják az utolsó éveiket Jamaikában töltő nyugdíjasokat, derül ki a Guardian cikkéből. 2012 óta 85 főleg kanadai, brit vagy amerikai nyugdíjast öltek meg az országban, ahol a csöndes, békés életet választó időseket két lábon járó bankautomatának néznek a helyi bűnszervezetek. A karibi országban hetente 31 embert gyilkolnak meg, miközben a hatóságok egész egyszerűen nem tudnak mit kezdeni a bűnbandákkal. A helyi biztonsági szakértők arra figyelmeztetik a nyugdíjas éveiket Jamaikába tervező embereket, hogy minimum riasztót, kerítést, kamerákat és házőrző kutyákat is vegyenek a ház mellé, de az lenne a legjobb, ha meg sem próbálnak keveredni a helyiekkel.

Nyugdíjas paradicsom, földi pokol

Anarchia tombol az országban, nincsenek törvények, és ezért súlyos árat fog fizetni a gazdaság.

- mondja Percival Latouche, a legnagyobb, Jamaikába visszaköltöző embereket tömörítő szervezet vezetője. Latouche állítása szerint 2000 óta több mint 200 brit, amerikai és kanadai állampolgárt gyilkoltak meg az országban, és csak ő 165-öt temetésen vett részt az elmúlt 18 évben.

Jamaika az emberek fejében karibi meseországként él, ahol gyönyörű a tenger, mindenhol pálmafák, mindenhol szól a reggae, és már a reptéren füvet nyomnak az ember kezébe. Azonban az egykori spanyol, majd brit gyarmat egész történelmét végigkísérte a korrupció, az emberjogi visszaélések és a bűnözés, kezdve az Afrikából elhurcolt rabszolgáktól a karibi kalózokon át a melegekkel szembeni állandó atrocitásokig.

Ugyan korábban az ország legfőbb exportterméke a cukor és a banán volt, később már a bauxit húzta felfelé a gazdaságot. Azonban máig az ország legfőbb bevételi forrása a turizmus, ami a GDP 20 százalékát teszi ki, a legtöbbeknek csak úgy van esélyük pénzhez jutni, ha valahogy sikerül elhelyezkedniük a turizmusban. Vagy éppen a turizmust kihasználva gazdagodnak meg az ide látogatók kárára. Csak összehasonlítás végett, a gazdaságból a második legnagyobb arányt, 14 százalékot a külföldről hazaküldött pénz és más értékek teszik ki.

Windrush-generáció

- így hívják azokat a karibi térségből származó, főleg jamaikai, trinidadi és tobagói briteket, akik a második világháború után érkeztek Nagy-Britanniába a '40-es évek végén. A háború miatt óriási munkaerőhiány volt az Egyesült Királyságban, ezért kifejezetten várták az országba a szegény karibi térség dolgozóit. A BBC áprilisi cikke szerint félmillióan lehetnek az országban, akik a karibi térség, Közép-Amerika, vagy Dél-Amerika északi részének valamelyik országában születtek, és még 1971 előtt érkeztek Nagy-Britanniába, de sokan választották az Egyesült Államokat és Kanadát is.

Az Empire Windrush Tilbury kikötőjében 1948. június 21-én. Az angol munkaerőhiány miatt a karibi térségből hozták a bevándorlókat.
Az Empire Windrush Tilbury kikötőjében 1948. június 21-én. Az angol munkaerőhiány miatt a karibi térségből hozták a bevándorlókat.

A Windrush-generáció első bevándorlói ma már bőven a nyugdíjas éveiket töltik, és sokan közülük az óhazában vesznek házat valahol vidéken, hogy képeslapszerű idillben vonuljanak vissza a világtól. Azonban az utóbbi években komplett bűnszövetkezetek jöttek létre kifejezetten arra szakosodva, hogy ezeket a külföldről ide költöző, vagy éppen hazatérő embereket kifosszák, zsarolják, elvegyék mindenüket.

Már a reptértől figyelik őket

A brit sajtót is körbejárta az egyik legfrissebb jamaikai eset. A 71 és 74 éves Gayle és Charlie Anderson Jamaika fővárosának, Kingstonnak egy külső kerületében, a dimbes-dombos Mount Pleasentben vették meg álmaik otthonát. Az 55 éve házas pár hosszú évek óta építgette a házát Jamaikában, egy éve költöztek a szigetre, de a férfinek bankkártyacsalás miatt többször is vissza kellett utaznia.

Az idős párt holttesteit idén júniusban találták meg megégve, összeszurkálva. A házukat is felgyújtották.

Utólag kiderült, hogy a bankkártyacsalás valójában zsarolás volt, helyi bűnözők szálltak rá az idős párra, akik azonban később értesítették a hatóságokat emiatt. Minden egyes alkalommal ruhákat, ételt, iskolai felszerelést és más hasznos dolgokat hoztak Jamaikába, amelyeket mindig a helyi közösségnek adtak.

Gayle és Charlie Anderson nemrég mentek nyugdíjba és költöztek Jamaikába
Gayle és Charlie Anderson nemrég mentek nyugdíjba és költöztek Jamaikába
Fotó: Foreign and Commonwealth Office

Nagyon jól gondolják meg, hogy mennyire próbálnak beilleszkedni a vidéki közösségekbe úgy, hogy csak rövid ideje élnek az országban.

- ezt Mark Shields, korábbi jamaikai rendőrfőkapitány nyilatkozta a Guardiannek, aki szerint a tehetős, de naiv hazaköltözők kiemelten nagy veszélynek vannak kitéve az országban. A hazaköltözőkre ugyanis komplett bűnszervezeti rendszer épült ki, és már a megérkezésük pillanatában óvatosnak kell lenniük. A rendőrség többféle technikát is ismert, amellyel direkt az idősekre utaznak:

  • bérelt autóban várakoznak a kingstoni vagy Montego Bay-i reptérnél, ahol kiszemelnek egy idősebb embert vagy párt, egészen hazáig követik, aztán kirabolják őket
  • a már egy ideje ott lakó nyugdíjasoknál kifigyelik, mikor kapják meg a kanadai, brit vagy éppen amerikai nyugdíjukat, és utána törnek be hozzájuk
  • poggyászkezelők és taxisok előre leadják a drótot a bűnözőknek, ha tudomást szereznek arról, hogy épp most költözik haza egy idős ember vagy pár
  • egyeseket pedig folyamatosan zsarolnak, vagy szimplán csak több pénzt kérnek el egy egyszeri munkáért, mint amennyiben megegyeztek

Utóbbi okozhatta a 63 éves Delroy Walker halálát is. Testvére azt nyilatkozta, hogy Walker éppen kifesttette a sziget északi részén lévő Tower Isle üdülővárosban vett házát, azonban a festést végző férfi valamiért meggyilkolta. A testvér szerint az lehetett a probléma, hogy a helyiek úgy tekintenek a brit, kanadai és amerikai nyugdíjasokra, mint akiknek biztos nagyon sok pénzük van, ezért valószínűleg Walker megegyezett egy árban a festésért, amiért a férfi mégis többet akart kérni, és a nézeteltérés végül gyilkossággal végződött.

Becslések szerint közel 30 ezer ember élhet Jamaikában, akik nyugdíjasként költöztek vissza a szigetre, de 1990 óta ez a szám folyamatosan csökken, éppen a közbiztonsági állapotok miatt. És az egyre romló biztonság kevesebb turistához vezet, a kevesebb turista pedig az egyik fő bevételi forrásra, így az egész gazdaságra lesz borzalmas hatással.

Borítókép: AFP