Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kedves képviselőtársaim, tisztelt terroristák

2018.07.21. 10:03

Pénteken alakuló ülést tartott a kolumbiai parlament. Az ülésen most először vettek részt a marxista Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) lázadószervezet volt gerillái.

Juan Manuel Santos leköszönő elnök üdvözölte a volt gerillákat a demokrácia templomában. A FARC-al kötött békemegállapodás megőrzésére szólította a parlamentet és utódját, Iván Duque-t. Feltehetően Duque-re utalva mondta azt, hogy sokan nem szeretnék látni a parlamentben a FARC tagjait, de őt megelégedéssel tölti el a jelenlétük.

Azok, akik fél évszázadon át fegyverrel harcoltak az állam és intézményei ellen, alávetették magukat a kolumbiai alkotmánynak és törvényeknek. Mostantól a szavak lesznek a fegyvereik.

– mondta Santos, akit Nobel-békedíjjal jutalmaztak a FARC-al kötött békéért.

A 2016-os békemegállapodás értelmében a FARC beszolgáltatta a fegyvereit, mielőtt párttá alakultak. A Közös Forradalmi Alternatív Erő párt nevének rövidítése azonos a gerillaszervezetével, így a pártot is FARC-nak hívják.

A márciusi parlamenti választáson Santos középutas koalíciójának három pártja kapta a legtöbb szavazatot. A FARC a szavazatok alig egy százalékát gyűjtötte össze, de a békemegállapodás a szavazataránytól függetlenül 5-5 helyet biztosít nekik a képviselőházban és a szenátusban.

Két hónappal a parlamenti választás után elnökválasztást tartottak, amin Santos már nem indulhatott. A választáson a jobboldali Iván Duque győzött. Az alig 41 éves Duque fogadkozott, hogy felülvizsgálja a marxista lázadókkal két éve kötött békemegállapodást. Duque ellenzi a volt gerillák jelenlétét a kongresszusban; felháborítja, hogy bűnözők fognak törvényeket hozni, akik évtizedeken át gyilkoltak, kínoztak és túszokat ejtettek. Duque azt ígérte: nem fogja széttépni a békemegállapodást, ahogy azt egyes szövetségesei szorgalmazzák, de úgy módosítaná, hogy az amnesztia ne vonatkozzon a súlyos bűntényeket elkövető egykori gerillákra.

Duque győzelme után sokan megfogalmazták azt a félelmüket, hogy elnöksége veszélybe sodorhatja a békefolyamatot, és arra késztetheti a volt FARC-gerillákat, hogy más fegyveres csoportokhoz csatlakozva folytassák a harcot a kormány ellen. Elemzők szerint nem kizárt, hogy Duque kisebb változtatásokat tud majd eszközölni a békemegállapodásban, de a kongresszus háromnegyede által támogatott szerződést szinte lehetetlen módosítani.

A győztes Duque-ra, aki az elmúlt évszázad legfiatalabb kolumbiai elnökeként lép majd hivatalba augusztusban, nehéz feladatok várnak. Kolumbia gazdasága változatlanul gyenge. Kábítószer-kereskedő bandák nyomultak be azokba a térségekbe, amiket korábban a FARC fegyveresei ellenőriztek. Ráadásul az elmúlt évben több mint félmillió venezuelai érkezett az országba, hogy élelemhez és munkához jusson.

(MTI)