Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Orosz ügynök lehetett Trump volt tanácsadója

2018.07.22. 11:27

Az amerikai kormány nyilvánosságra hozott szombaton olyan, korábban szigorúan titkosnak minősített dokumentumokat, amelyek Donald Trump elnök egyik volt kampánytanácsadójának, Carter Page-nek a lehallgatásával és megfigyelésével kapcsolatosak – írja az MTI. Átnézve a lehallgatásról szóló dokumentumokat, (a ki nem takart részekben) az Index nem talált Carter Page magyarországi útjával kapcsolatos szövegrészeket.

Először a New York Times jelentette, hogy a rendelkezésére – és más médiumok rendelkezésére – bocsátották a dokumentumokat, mert az információszabadságra hivatkozva pert indítottak a kormány ellen ezek kiadására. Később a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is kitette ezeket a honlapjára.

A dokumentumok között van az FBI 2016. októberi kérelme, amelyben engedélyt kért a külföldi hírszerzést felügyelő bíróságtól Page lehallgatására, valamint további kérelmei ennek az engedélynek a meghosszabbítására. Az AP hírügynökség szerint nagyon szokatlan, hogy a kormány nyilvánosságra hoz olyan dokumentumot, amely az ehhez a bírósághoz benyújtott kérelemmel kapcsolatos.

Bár a nyilvánosságra hozott dokumentumokon sok a kitakarás, a The New York Times szerint kitakaratlanul hagytak olyan részeket, amelyek arról tanúskodnak, hogy az FBI a következő indokokkal kért engedélyt a lehallgatásra és a megfigyelésre: Page „együttműködik az orosz kormánnyal”, valamint „az orosz kormány kifejezetten Page-et szemelte ki a vele való együttműködésre”.

Carter Page mindig tagadta, hogy orosz ügynök lett volna.

A lap szerint szerepel az FBI kérelmében egy olyan félmondat, miszerint „a büntető törvénykönyvbe ütközően befolyásolni a 2016-os amerikai elnökválasztás eredményét”.

Page lehallgatása miatt hónapokkal ezelőtt éles vita alakult ki a Republikánus és a Demokrata Párt között. A republikánusok azt állították, hogy az FBI visszaélt megfigyelési jogával, és tisztességtelenül szerezte meg a bírósági engedélyt. A demokraták viszont igazolva látják, hogy az FBI gyanúja helytálló volt Carter Page-dzsel szemben.