Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hatalmas erdőtüzek tombolnak Athén közelében

2018.07.23. 23:13 Módosítva: 2018-07-23 23:57:19

Szükségállapotot hirdettek Görögország Attika régiójában az Athén környékén pusztító hatalmas erdőtüzek miatt, írja a Der Standard. A tűzoltóság és a katonaság egész éjszaka folytatja a küzdelmet a tűz megfékezésére. A tűz több tucat embert zárt el a külvilágtól, hat embert égési sérülésekkel szállítottak kórházba. A hatóságok nem zárják ki, hogy halálos áldozata is lehet a természeti katasztrófának. Az AFP legfrissebb jelentése szerint legalább öt ember vesztette életét.

Hétfőn három helyen ütött ki tűz Athén környékén.  Az első nagyobb tüzet a görög fővárostól 45 kilométerre nyugatra fekvő Geraneia-hegyen észlelték.  A lángok terjedését segítette a 38 fokos hőhullám és a száraz idő. A tűz gyorsan terjedt a tengerparti Kineta üdülőváros irányába. Innen az embereket a haditengerészet hajóin menekítették ki a strandról.  A tűz miatt az Athén és  Korinthosz közötti autópálya forgalmát időlegesen le kellett állítani. 

A következő riasztás hétfő délután érkezett az Athéntól keletre fekvő erdős területen kitört tűz miatt Pikermi és Rafina városok közelében. Itt legaláb 100 ház gyulladt ki, közölte Pikermi város polgármestere. A görög polgári védelem vezetője a televízióban azt mondta:  a legrosszabb történt, mert olyan helyeken ütött ki a tűz, ahol sok nyaraló és üdülő van. Az emberek pánikba estek és úgy menekültek, sok helyen akadozott az áramellátás, a telefon- és az internetkapcsolat. 

Hétfőn este hét órakor újabb tüzet jelentettek az Athéntól északkeletre fekvő  Oroposz városánál is.  A mentést nehezíti, hogy a hatalmas füst miatt a tűzoltó repülőgépek és helikopterek pilótái semmit sem látnak.

A tüzek miatt Athén felett hatalmas, szürkés-sárgás füstfelhő alakult ki, ami egy időre a napot is eltakarta.  Az athéni repülőtéren hétfő délután a rossz látási viszonyok miatt néhány gép csak késéssel tudott landolni. 

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök azt mondta: nem zárható ki, hogy szándékos gyújtogatás okozta a tüzeket.