Judit
2 °C
7 °C

Duterte a kíméletlen drogháború folytatását ígérte

2018.07.23. 15:42 Módosítva: 2018-07-23 15:46:34

Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök évértékelő beszédében azt ígérte, hogy ugyanolyan fáradhatatlanul folytatódik a drogok elleni háborúja, mint elnöksége első két évében. „Önök az emberi jogokért aggódnak, én meg az emberi életekért" – üzente a Reuters szerint az őt bíráló civil szervezeteknek és aktivistáknak.

Duterte 2016-os hivatalba lépése óta a hivatalos adatok szerint országszerte legkevesebb 4500 embert öltek meg és több tízezer embert vettek őrizetbe a hatóságok kábítószer-ellenes akciókban.

Duterte drogellenes hadjáratát gyakran bírálják jogvédők, mert szerintük a biztonsági erők önkényes gyilkosságokat követtek el. A rendőrség állítása szerint sokan ellenálltak a letartóztatásnak, emberi jogi szervezetek szerint viszont a rendőrök sokszor szabályos kivégzéseket hajtottak végre. Több ezer további halálesetért önbíráskodó bandák lehetnek felelősek.

Duterte arról is beszélt, hogy javult a korábban meglehetősen fagyos viszony Kínával. Azonban hozzátette, hogy ez nem mehet a Fülöp-szigetek területi integritásának és gazdasági érdekeinek rovására a Dél-kínai-tengeren, ahol Kína folyamatosan mesterséges szigeteket telepít.

Duterte ezúttal végig olvasta az 50 perces beszédet, nem voltak olyan közbeszúrások, mint a korábbi hasonló felszólalásainál. Duterte beszéde közben a törvényhozás épülete előtt több ezer nő, diák és baloldali aktivista tiltakozott az elnök ellen.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?