Gál
3 °C
16 °C

Olaszország átmenetileg még átveszi az uniós hajókról a menedékkérőket

2018.07.23. 17:29 Módosítva: 2018.07.23. 17:30

Olaszország átmenetileg még hajlandó átvenni a Földközi-tengeren kimentett menedékkérőket az Európai Unió Sophia elnevezésű akciójában részt vevő hajókról, jelentette be Enzo Moavero Milanesi olasz külügyminiszter Berlinben, miután tárgyalt német kollégájával, Heiko Maasszal. 

Róma erre addig hajlandó, míg az EU el nem fogadja a misszió új feladat-meghatározását, írja az MTI. Ez Milanesi reményei szerint öt héten belül megtörténik. Az olasz kormány nem kérdőjelezi meg a Sophia létjogosultságát, és nem is akar véget vetni az akciónak. "Nem új Sophia misszióról van szó, csak a bevetés szabályairól" - mondta az olasz külügyminiszter.

Az olasz kormány korábban kilátásba helyezte, hogy a civil mentőhajók után az uniós akcióban részt vevő hajókról sem lesz hajlandó átvenni a Földközi-tengeren kimentett embereket. Ezzel akarja megakadályozni, hogy az uniós hajók több száz embert vegyenek a fedélzetükre, majd ne tudjanak velük kikötni. 

A többi uniós ország arra tett ígéretet az olasz kormánynak, hogy öt héten belül új stratégiát dolgoznak ki arra, hogy mi legyen azokkal az emberekkel, akiket a Sophiában részt vevő hajók mentenek ki a Földközi-tengerből. Az olasz kormány azt akarja elérni, hogy a menedékkérőket osszák szét a többi uniós tagállam között. Milanesi reményét fejezte ki, hogy sikerül a többi országgal kiegyensúlyozott megoldást találni.

A Sophia eredeti célja szerint nem mentőakció. A hajók feladata az embercsempészek elleni fellépés. 2015 óta azonban mintegy 50 ezer hajótöröttet is kimentettek a Földközi-tengerből.

Heiko Maas szerint lépésről lépésre haladva tartós megoldást kell találni Olaszországgal közösen. A német külügyminiszter üdvözölte, hogy a Sophia misszió folytatódhat: "ez azt jelenti, hogy a műveletet alapjaiban nem fenyegeti veszély, ami jó és fontos hír". 

A Sophiában jelenleg hat hajó, több repülőgép és helikopter vesz részt. Németország az Elba hajóosztályba tartozó, Mosel nevű segédhajóval járul hozzá a misszióhoz.