Erdőtűz pusztít Görögországban: legalább 74 halott

2018-07-23T190152Z 1879904315 RC1BFF8DAC20 RTRMADP 3 GREECE-WILD
2018.07.24. 05:21 Módosítva: 2018.07.24. 13:53

Cikkünk frissül...

Az AFP szerint már legalább 74 halálos áldozata és 187 sérültje van a görögországi futótűznek. Korábban 60 halottról számolt be a görög kormány. Ebből 26 halottra egy villában találtak rá az Athéntól keletre fekvő Rafina tengerparti város környékén. A településen legalább 150-en megsebesültek a lángokban. A szomszédos Mati települést teljesen felégette a tűz. Összesen A görög kormányfő háromnapos nemzeti gyászt hirdetett a tragédia miatt. Már több mint 600 tűzoltó próbálja megfékezni a lángokat.

Videó a tűzről: 

A magyar külügy kapcsolatban áll a helyi konzuli szolgálattal, ez alapján úgy tudják, a tűznek nincs magyar érintettje. 

A halászok, a parti őrség és a nyaralók kis csónakokon több mint 700 személyt menekítettek ki a strandokról és a sziklás területekről, ahova a lángok elől menekültek az emberek.

A Reuters szerint legalább hét ember égett halálra az Athéntól nagyjából 30 kilométerre fekvő Mati település egyik autópályáján. Egy szemtanú legalább négy megégett holttestet látott az úton: egy embert egy kocsiban, egy másikat egy jármű alatt, két áldozatot pedig egy motorbiciklin ért utol a vég. A görög egészségügyi minisztérium további három halálos áldozatról számolt be.

A Reuters szerint a szerencsétlenül jártak Mati tengerpartjára igyekeztek a gyorsan terjedő tűzvész elől – írta az MTI. 

A görög parti őrség közlése szerint legalább tíz, a lángok elől a tengerre kihajózott külföldi turistának nyoma veszett. A dpa német hírügynökség jelentése szerint a tüzek elérték a város központját, ami több száz embert kényszerített menekülésre a tengerpart irányába.

Athén sürgős nemzetközi segítséget kért az Európai Uniótól a futótüzek megfékezéséhez, elsősorban légi és szárazföldi eszközökre van szüksége. Egyelőre Ciprus ajánlotta fel segítségét, tűzoltókocsikat és személyzetet ígért Görögországnak.

A füstfelhő a napot is eltakarta

Az erdőtüzek miatt szükségállapotot hirdettek Görögország Attika régiójában. Hétfőn három helyen ütött ki tűz Athén környékén. Az első nagyobb tüzet a görög fővárostól 45 kilométerre nyugatra fekvő Geraneia-hegyen észlelték. A lángok terjedését segítette a 38 fokos hőhullám és a száraz idő.

A tűz gyorsan terjedt a tengerparti üdülőváros, Kineta irányába. Innen az embereket a haditengerészet hajóin menekítették ki a strandról. A tűz miatt az Athén és Korinthosz közötti autópálya forgalmát időlegesen le kellett állítani  írtuk korábbi cikkünkben. 

A tüzek miatt Athén felett hatalmas, szürkés-sárgás füstfelhő alakult ki, ami egy időre a napot is eltakarta. Az athéni repülőtéren hétfő délután a rossz látási viszonyok miatt néhány gép csak késéssel tudott landolni.

Egyelőre nem világos, mi okozta az Athén körüli tüzeket, ugyanakkor az utóbbi napokban 40 fok fölé emelkedett a hőség az ország középső részén, ami súlyos szárazsággal és erős szélmozgással párosult. Vasárnap arról írtunk, hogy a hőhullámok miatt még az Akropoliszt is bezárták. Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök azt mondta: nem zárható ki, hogy szándékos gyújtogatás áll a háttérben. 

Borítókép: Costas Baltas / Reuters.  • Hírek
  • Bankszámla