Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Erdőtűz pusztít Görögországban: legalább 74 halott

2018-07-23T190152Z 1879904315 RC1BFF8DAC20 RTRMADP 3 GREECE-WILD
2018.07.24. 05:21 Módosítva: 2018-07-24 13:53:23

Cikkünk frissül...

Az AFP szerint már legalább 74 halálos áldozata és 187 sérültje van a görögországi futótűznek. Korábban 60 halottról számolt be a görög kormány. Ebből 26 halottra egy villában találtak rá az Athéntól keletre fekvő Rafina tengerparti város környékén. A településen legalább 150-en megsebesültek a lángokban. A szomszédos Mati települést teljesen felégette a tűz. Összesen A görög kormányfő háromnapos nemzeti gyászt hirdetett a tragédia miatt. Már több mint 600 tűzoltó próbálja megfékezni a lángokat.

Videó a tűzről: 

A magyar külügy kapcsolatban áll a helyi konzuli szolgálattal, ez alapján úgy tudják, a tűznek nincs magyar érintettje. 

A halászok, a parti őrség és a nyaralók kis csónakokon több mint 700 személyt menekítettek ki a strandokról és a sziklás területekről, ahova a lángok elől menekültek az emberek.

A Reuters szerint legalább hét ember égett halálra az Athéntól nagyjából 30 kilométerre fekvő Mati település egyik autópályáján. Egy szemtanú legalább négy megégett holttestet látott az úton: egy embert egy kocsiban, egy másikat egy jármű alatt, két áldozatot pedig egy motorbiciklin ért utol a vég. A görög egészségügyi minisztérium további három halálos áldozatról számolt be.

A Reuters szerint a szerencsétlenül jártak Mati tengerpartjára igyekeztek a gyorsan terjedő tűzvész elől – írta az MTI. 

A görög parti őrség közlése szerint legalább tíz, a lángok elől a tengerre kihajózott külföldi turistának nyoma veszett. A dpa német hírügynökség jelentése szerint a tüzek elérték a város központját, ami több száz embert kényszerített menekülésre a tengerpart irányába.

Athén sürgős nemzetközi segítséget kért az Európai Uniótól a futótüzek megfékezéséhez, elsősorban légi és szárazföldi eszközökre van szüksége. Egyelőre Ciprus ajánlotta fel segítségét, tűzoltókocsikat és személyzetet ígért Görögországnak.

A füstfelhő a napot is eltakarta

Az erdőtüzek miatt szükségállapotot hirdettek Görögország Attika régiójában. Hétfőn három helyen ütött ki tűz Athén környékén. Az első nagyobb tüzet a görög fővárostól 45 kilométerre nyugatra fekvő Geraneia-hegyen észlelték. A lángok terjedését segítette a 38 fokos hőhullám és a száraz idő.

A tűz gyorsan terjedt a tengerparti üdülőváros, Kineta irányába. Innen az embereket a haditengerészet hajóin menekítették ki a strandról. A tűz miatt az Athén és Korinthosz közötti autópálya forgalmát időlegesen le kellett állítani  írtuk korábbi cikkünkben. 

A tüzek miatt Athén felett hatalmas, szürkés-sárgás füstfelhő alakult ki, ami egy időre a napot is eltakarta. Az athéni repülőtéren hétfő délután a rossz látási viszonyok miatt néhány gép csak késéssel tudott landolni.

Egyelőre nem világos, mi okozta az Athén körüli tüzeket, ugyanakkor az utóbbi napokban 40 fok fölé emelkedett a hőség az ország középső részén, ami súlyos szárazsággal és erős szélmozgással párosult. Vasárnap arról írtunk, hogy a hőhullámok miatt még az Akropoliszt is bezárták. Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök azt mondta: nem zárható ki, hogy szándékos gyújtogatás áll a háttérben. 

Borítókép: Costas Baltas / Reuters.