Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Holtan találták a meztelenül tiltakozó Femen alapító tagját

2018.07.24. 13:54

Holtan találták párizsi lakásában a politikai hekkerkedést a meztelenséggel egybekötő Femen alapító tagját. Okszana Sacsko halálának okát hivatalosan nem közölték – írta az ukrán szervezet honlapja. Más forrás a Femen vezetőjére, Anna Hucolra hivatkozva úgy tudja: a 31 éves nő – aki 2013 óta élt politikai menekültként Franciaországban – öngyilkos lett. Az elmúlt két évben kétszer is tett erre kísérletet. Sacsko az utóbbi időben a nők jogait középpontba állító festőként több kiállítást is tartott képeiből.

A Femen eredetileg az ukrajnai egyetemista lányokkal szembeni szexuális zaklatások elleni tiltakozásul jött létre, később általában az ukrajnai nők kiszolgáltatottsága, a szexturizmus és a feleségszerzésre épülő turizmus ellen lépett fel. Később általában a civil jogok védelme nevében szervezte akcióit, nemcsak Ukrajnában, hanem világszerte. 

Legutóbb a moszkvai vb-döntőn jelentek meg, a pályán, a horvát–francia mérkőzés egy időre meg is állt a fűre rendőrruhában befutó nők miatt.

A meztelen felsőtestre írt feliratokkal tüntető Femen politikai indíttatású akcióinak irányait nehéz követni, tüntetett a Krímet elfoglalt Putyin ellen éppúgy, mint Petro Porosenko ukrán elnök ellen, volt, hogy Julija Timosenko kormányfő ellen tüntettek, mondván, ő nem más, mint – a később elüldözött – ukrán elnök, Viktor Janukovics szövetségese, majd tüntettek az ellen, hogy Janukovics bebörtönözte Timosenkót.

De tiltakoztak Párizsban Marine Le Pen Nemzeti Frontja ellen vagy a Sacré-Coeur-ben XIV. Benedek lemondásakor. Eközben a szervezet kifejezetten elhatárolja magát a feminizmustól: Anna Hucol 2011-es nyilatkozata szerint ugyanis „a feministák figyelmének középpontjában a férfi áll, akire a feministák hasonlítani akarnak, úgy akarnak öltözködni, mint ő, az ő szerepét szeretnék átvenni, hogy végül önálló női férfivá változzanak.”