Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lelőttek egy szíriai vadászgépet Izrael felett

2018.07.24. 14:06 Módosítva: 2018-07-24 17:05:21

Az izraeli légvédelem lelőtt egy Szuhoj gyártmányú szíriai vadászgépet kedd délután, ami két kilométerre hatolt be az izraeli légtérbe a Golán-fennsík felett, írja a BBC az izraeli hadseregre hivatkozva. A gépre két Patriot légvédelmi rakétát lőttek ki. 

Damaszkusz szerint a gépet Szíria felett lőtték le, írja a Haaretz. Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője szerint a lelőtt gép egy Szu–22-es vagy Szu–24-es lehetett. A gép a Golán-fennsík délkeleti részén, szíriai területen, a Jarmuk folyó völgyében zuhant le.

A SANA szíriai állam hírügynökség katonai forrásokra hivatkozva azt mondta, hogy a lelövés pillanatában a gép szíriai légtérben repült, nem pedig Izrael által annektált fennsík felett, írta kedd délután az MTI. Az egyik pilóta meghalt, a másikat még keresik.

A Golán-fennsík régóta az izraeli–szíriai ellentét középpontjában áll. Izrael 1967-ben a hatnapos háború során foglalta el a területet Szíriától. Szíria 1973-ban, a jóm kippúri háború során megpróbálta visszafoglalni a fennsíkot, ám nem jártak sikerrel. A háború után az ENSZ egy ütközőzónát hozott létre a két ország határán, melyet a mai napig felügyelnek.

1985 óta ez a második alkalom, hogy Izrael lelő egy szíriai vadászgépet a Golán-fennsík fölött. Utoljára 2014-ben egy izraeli légtérbe behatoló Szuhoj 24-est lőttek ki az izraeli rakéták.