Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Japánban már 80 halottja van a hőségnek

2018.07.24. 08:41

Nyolcvanan vesztették életüket, és mintegy 35 ezren kerültek kórházba a hőség miatt Japánban az elmúlt három hétben, írja az MTI.

A kedden közzétett hivatalos adatok szerint csak az elmúlt héten 65-en estek áldozatul a hőségnek, amely helyenként még árnyékban is meghaladta a 35 Celsius fokot. Az azt megelőző két hétben 15-en haltak meg. Az áldozatok többsége idős ember volt.

Több térségben példátlan a forróság. Természeti katasztrófáról beszélhetünk

- hívta fel a figyelmet hétfő esti sajtótájékoztatóján Takekava Motoaki, a japán meteorológiai szolgálat egyik munkatársa. 

Japánban hétfőn megdőlt az országos rekord: a Tokióhoz közeli Kumagajában 41,1 Celsius-fokot  mértek , míg a korábbi legmagasabb érték 41 fok volt még 2013-ból.  A japán katasztrófavédelem arra kérte az embereket, hogy maradjanak légkondicionált helyen, igyanak sok vizet és pihenjenek sokat. Különösen a kisgyerekekre és az idősekre nézve lehet veszélyes a napokig ilyen magas hőmérséklet.

De nemcsak Japánban szélsőséges az időjárás. Hosszan tartó intenzív hőhullám uralja Észak-Amerikát, az Északi-sarki térségét, Észak-Európát és Afrika északi részét, megdöntve számos időjárási rekordot. Görögországban már 50 halottat követelt az erdőtűz, de több mint 50 erdőtűz – egy tucatnyi az Északi-sarkkörön belül – csapott fel Svédországban is a rendkívüli meleg és a szárazság miatt.  Arra, hogy miért ilyen borzalmas az idő a világon ebben a cikkünkben próbáltunk meg választ találni.