Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Törökországban hat év börtönre ítéltek két cseh civilt

2018.07.24. 00:31

A török legfelsőbb bíróság megerősítette a tavaly augusztusban Törökországban hat év és háromhónapos börtönbüntetésre elítélt terroristákkal való együttműködéssel vádolt két cseh állampolgár büntetését,  jelentette be Irena Valentová cseh külügyminisztériumi szóvivő hétfőn Prágában. Andrej Babis cseh miniszterelnök bejelentette, hogy Prága megpróbál segíteni állampolgárainak, akik a cseh hatóságok szerint nem követtek el semmiféle törvénysértést.

A török ügyészség konkrétan azzal vádolta a két cseh állampolgárt, hogy segítették a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milíciát, írja az MTI. Ankara terrorszervezetként tekint az YPG-re. A cseheket a kelet-anatóliai Van város börtönében őrzik.

Markéta Vselichovát és Miroslav Farkast 2016. november 13-án vették őrizetbe, amikor állítólag Törökországból Irakba próbáltak jutni. A török rendőrség egy határellenőrzésen olyan dokumentumokat talált náluk, amelyekben az YPG is meg volt említve. A két cseh azt állítja, hogy humanitárius célból érkeztek a régióba, hogy egy mobil kórházat nyithassanak Szíriában.  

Markéta Vselichovának és Miroslav Farkasnak a legfelsőbb bíróság döntése után Törökországban már nincs lehetőségük a fellebbezésre, de Valentová szerint várható, hogy jogorvoslásért az európai emberi jogi bírósághoz fordulnak. "Csehország ebben az esetben csatlakozik a fellebbezéshez vagy panaszhoz. Azt azonban nem tudjuk, hogy a bíróság befogadja-e az ügyet" - mondta a szóvivő.

A cseh külügyminisztérium már találkozót és tájékoztatást kért a török hatóságoktól.