Menekülésre gondolni sem lehetett, két perc alatt lángokban állt a házam

000 17X22E
2018.07.25. 21:52 Módosítva: 2018.07.25. 22:56

Nyolcvanegyre emelkedett a görögországi erdőtüzek halálos áldozatainak száma szerdán, számos embert még eltűntként tartanak nyilván - közölte a görög tűzoltóság. Az Athéntól csupán 29 kilométerre lévő, teljesen felperzselt Máti környékét mentőcsapatok fésülték át szerdán, mintegy 40 eltűnt után kutatva, írja az MTI.

A görög médiát és a közösségi oldalakat elárasztották az eltűntek fényképei. A hatóságok attól tartanak, hogy az áldozatok száma tovább növekedhet.  Továbbra sem tudni, mi okozhatta a tüzet, amely viharos széllökésekkel párosulva villámsebességgel emésztette fel a fenyőerdővel körbevett települést.

"Menekülésre gondolni sem lehetett, két perc alatt lángokban állt a házam" - mondta Ilíasz Pszinákisz, Marathón polgármestere a görög Szkai tévécsatornának.

A görög sajtóban eközben egyre több vélemény jelenik meg arról, mi az oka annak, hogy ilyen sok emberéletet követelt a bozóttűz, amely egyébként gyakori jelenségnek számít nyáron az országban. Efthímisz Lékkasz, az athéni egyetem  földtani professzora szerint az egyik legfőbb ok a településfejlesztési terv teljes hiánya. "Az utcáknak nincsen kijutásuk a tengerhez, valamint nincsenek merőleges utcák, amelyek megkönnyítenék az emberek menekülését" - mondta Lékkasz a helyi sajtónak nyilatkozva.

Andrianósz Gurbácisz  korábbi  tűzoltó altábornagy szerint viszont a tűzoltóság későn reagált. "Az illetékesek tudtak arról, hogy fokozatosan növekszik a tűzvészek kialakulásának kockázata az Attika-régióban. Erősítést kellett volna  küldeniük Görögország északi részéből, ahol ugyanakkor  esőzésekre számítottak" - mondta naftemboriki.gr görög hírportálnak.

Manólisz Pliónisz, egy athéni kutatóintézet igazgatója szerint azonban a tűz gyors terjedésének oka a korábban soha nem tapasztalt erősségű széllökések voltak. Miközben átlagosan óránként 65 kilométeres sebességgel bírnak a térségben, a legutóbbiak - még ha nem is voltak tartósak - az óránként akár 120 kilométeres sebességet is elérték - mondta.

Az Athéntól északkeletre található területen több mint 280 tűzoltó dolgozik továbbra is a lángok eloltásán. További 200 társuk a fővárostól nyugatra pusztító tüzek megfékezésével van elfoglalva, munkájukat helikopterek segítik. Ebben a térségben a hatóságok három kolostort és egy nyári tábort is evakuáltak, hogy megelőzzék a nagyobb bajt.

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök háromnapos nemzeti gyászt hirdetett a történtek miatt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport