Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Menekülésre gondolni sem lehetett, két perc alatt lángokban állt a házam

000 17X22E
2018.07.25. 21:52 Módosítva: 2018-07-25 22:56:43

Nyolcvanegyre emelkedett a görögországi erdőtüzek halálos áldozatainak száma szerdán, számos embert még eltűntként tartanak nyilván - közölte a görög tűzoltóság. Az Athéntól csupán 29 kilométerre lévő, teljesen felperzselt Máti környékét mentőcsapatok fésülték át szerdán, mintegy 40 eltűnt után kutatva, írja az MTI.

A görög médiát és a közösségi oldalakat elárasztották az eltűntek fényképei. A hatóságok attól tartanak, hogy az áldozatok száma tovább növekedhet.  Továbbra sem tudni, mi okozhatta a tüzet, amely viharos széllökésekkel párosulva villámsebességgel emésztette fel a fenyőerdővel körbevett települést.

"Menekülésre gondolni sem lehetett, két perc alatt lángokban állt a házam" - mondta Ilíasz Pszinákisz, Marathón polgármestere a görög Szkai tévécsatornának.

A görög sajtóban eközben egyre több vélemény jelenik meg arról, mi az oka annak, hogy ilyen sok emberéletet követelt a bozóttűz, amely egyébként gyakori jelenségnek számít nyáron az országban. Efthímisz Lékkasz, az athéni egyetem  földtani professzora szerint az egyik legfőbb ok a településfejlesztési terv teljes hiánya. "Az utcáknak nincsen kijutásuk a tengerhez, valamint nincsenek merőleges utcák, amelyek megkönnyítenék az emberek menekülését" - mondta Lékkasz a helyi sajtónak nyilatkozva.

Andrianósz Gurbácisz  korábbi  tűzoltó altábornagy szerint viszont a tűzoltóság későn reagált. "Az illetékesek tudtak arról, hogy fokozatosan növekszik a tűzvészek kialakulásának kockázata az Attika-régióban. Erősítést kellett volna  küldeniük Görögország északi részéből, ahol ugyanakkor  esőzésekre számítottak" - mondta naftemboriki.gr görög hírportálnak.

Manólisz Pliónisz, egy athéni kutatóintézet igazgatója szerint azonban a tűz gyors terjedésének oka a korábban soha nem tapasztalt erősségű széllökések voltak. Miközben átlagosan óránként 65 kilométeres sebességgel bírnak a térségben, a legutóbbiak - még ha nem is voltak tartósak - az óránként akár 120 kilométeres sebességet is elérték - mondta.

Az Athéntól északkeletre található területen több mint 280 tűzoltó dolgozik továbbra is a lángok eloltásán. További 200 társuk a fővárostól nyugatra pusztító tüzek megfékezésével van elfoglalva, munkájukat helikopterek segítik. Ebben a térségben a hatóságok három kolostort és egy nyári tábort is evakuáltak, hogy megelőzzék a nagyobb bajt.

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök háromnapos nemzeti gyászt hirdetett a történtek miatt.