Árpád
-2 °C
3 °C

Egy svéd egyetemista megakadályozta egy afgán férfi hazatoloncolását

2018.07.25. 11:27

Egy fiatal svéd egyetemista lány, Elin Ersson nemrég megtudta, hogy a hatóságok egy fiatal afgán férfit ki akarnak toloncolni Göteborgból. Mivel aktivista társaival úgy vélik, ez egyenlő a halálos ítélettel, kieszeltek egy tervet, hogy békés eszközökkel megmentsék a férfit.

Ersson vett egy jegyet a kérdéses törökországi járatra, és amikor kedden felszállt a gépre, a közösségi médián keresztül telefonos videón kezdte közvetíteni, hogy mi történik.

A terv egyszerű volt: kijelentette, hogy addig nem hajlandó leülni, amíg az afgán férfit le nem viszik a gépről, mert meg akarja menteni a deportálástól, és amint sikerrel jár, minden utasításnak aláveti magát. Ezt sokszor megismételte, olykor hozzátéve, hogy meg akarja változtatni a (mind szigorúbb) svéd szabályozást, mert nem szabad embereket a "pokolba" küldeni.

Az előírások szerint az utasszállító gépek nem szállhatnak fel, amíg az összes utas nem ül bekötve a helyén, viszont a személyzet nem alkalmazhat kényszert az utasokkal szemben, ha arra nem adnak okot. Az utasok között akadt, aki szimpatizált az aktivistával, mások ellenségesek voltak. Az egyik utas ki is csavarta a kezéből a telefont, amit aztán az utaskísérő adott vissza a nőnek. Amikor az utasok türelmetlenkedtek, Ersson azt mondta,

egy ember élete fontosabb, mint az ő idejük.

Ersson láthatóan küzdött, hogy megőrizze a higgadtságát, olykor könnyezett, de végül mindvégig sikerült tartania magát a tervéhez, a lényegről beszélt, és nem ment bele a személyeskedésbe. Még arra is tudott figyelni, hogy a közvetítésben lehetőleg csak a saját arca látszódjon, a többi utasé ne.

A patthelyzet kezdett elhúzódni: a reptéri hatóságok nem voltak hajlandók Erssont erővel eltávolítani, ő viszont nem tágított a tervétől. Végül, közel 15 perc után leszállították a menedékkérőt, és ekkor az aktivista is távozott, az utasok tapsától kísérve.

Elin Ersson videóját kedden több mint félmillióan látták. Az afgán férfi a Deutsche Welle szerint továbbra is őrizetben van, egy másik járattal tervezik hazatoloncolni.

Svédországban szeptemberben választást tartanak, a fő téma a menedékjog és a bevándorlás, és a szélsőjobb egyre jobban szerepel a felmérésekben. (Guardian)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?