Sára, Márió
-2 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Nyilvános Trump tárgyalása a Playboy-modell elnémításáról

2018.07.25. 07:24

A CNN nyilvánosságra hozott egy 2016-os, két hónappal az amerikai elnökválasztás előtt rögzített hangfelvételelt, melyen Donald Trump és korábbi ügyvédje, Micahel Cohen hallható. Arról beszélnek, miként vásárolják meg a volt Playboy-modell Karen McDougal hallgatását 2006-os, több hónapig tartó állítólagos viszonyáról Trumppal. A felvételt Cohen ügyvédje adta oda a CNN-nek.

Az ügylet lényege, hogy Trump szeretette volna megszerezni McDougal beszámolójának kizárólagos jogait, hogy az máshol ne jelenhessen meg. A beszélgetés Cohen ügyvédje szerint azt támasztja alá, hogy Cohen törvényes keretek között szerette volna az ügyletet lebonyolítani, míg Trump készpénzzel fizetett volna.

A felvételen Cohen azt magyarázza, hogy egy céget kell alapítani, hogy ahhoz kerüljenek a történet közlésének jogai. Trump értetlenkedik, Cohen közli, hogy fizetniük kell, és ekkor hangzik el Trump szájából a készpénz – cash – szó. A felvétel ugyanakkor nem túl jó minőségű, Trump jelenlegi ügyvédje Rudy Giuliani (a volt New York-i polgármester) például állítja, a szövegkörnyezet alapján szó sincs arról, hogy Trump – a nehezen nyomon követhető – készpénzzel akart volna fizetni.

A felvétel létezésére a Cohen pénzügyeit firtató vizsgálat során, a múlt héten derült fény. Cohen volt Trump necces ügyeinek intézője, és amióta szorul körülötte a hurok, mindinkább hajlandónak tűnik az együttműködésre a hatóságokkal. Mindez igen rossz hír Trump számára, aki eddig tagadta a felvétel létezését, és hogy lefeküdt volna McDougallal.

McDougal sztorijának jogait végül a Trump-közeli National Enquirer bulvárlap szerezte meg 150 ezer dollárért, majd "megölte", azaz sosem publikálta a történetet. A bírósági adatok szerint idén összesen 12 felvételt foglaltak le Cohentől. (Guardian, CNN)