Árpád
-2 °C
4 °C

Új-Zéland felszólította Ausztráliát, hogy változtassa meg a nemzeti lobogóját

2018.07.25. 16:37

Ausztrália az új-zélandi zászlóról másolta a sajátját, úgyhogy ideje lenne egy újat csinálniuk Új-Zéland megbízott miniszterelnöke szerint. Winston Peters, aki Jacinda Ardernt helyettesíti a miniszterelnöki poszton, az új-zélandi állami televíziónak nyilatkozta ezt, írja New York Times. Ardern szülési szabadságról érkezik vissza a jövő héten, a kislánya öt hete született meg.

Peters vádja helytálló is meg nem is. Ausztrália és Új-Zéland is brit gyarmat volt, ez az oka a zászlók hasonlóságának. Kezdetben mindkét gyarmat a brit haditengerészet kék zászlaját használta, amely a mai zászlóik alapját is adja.

Balra az ausztrál, jobbra az Új-zélandi zászló

Új-Zéland 1902-től használja hivatalosan a mai zászlaját, amelyen négy piros, ötágú csillag látható, ami a Dél Keresztje csillagképet szimbolizálja. Az ausztrálok zászlaja abban tér el az új-zélanditól, hogy hat hétágú és egy ötágú fehér csillag található rajta. Az ausztrálok, bár csak 1954 óta használják ezt a dizájnt, 1901-ben bevezettek egy, a maihoz kísértetiesen hasonló verziót nem hivatalos zászlóként.

Ausztráliához hasonló zászlójuk mellett az új-zélandiak annak sem örülnek, hogy számtalanszor lefelejtik őket a térképről. Számos Tumblr- és Reddit-oldalt szenteltek már a témának, sőt az Új-Zélandi Turisztikai Hivatal még egy reklámot is csinált az elveszett Új-Zélandról.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?