Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A román kormányfőnek is megvolt a maga Bukarest-Budapest bakija

2018.07.26. 14:33

Nagyon örülök, hogy Pristinában lehetek – ezzel kezdte külföldi látogatását Viorica Dăncilă román miniszterelnök, szavait videófelvétel is rögzíti.

Nem is lenne ezzel semmi baj, Pristina egy minden bizonnyal szép hely, a volt Jugoszláviából kivált utódállamok egyikének, a vitatott jogállású, és csak részben elismert Koszovónak a fővárosa, elővárosok nélkül nagyjából 250 ezer lakója van.

Csakhogy a román miniszterelnök nem ott járt, hanem Podgoricában – írja a Főtér.ro. Ami szintén egy jugoszláv utódállam fővárosa, csak éppen nem Koszovóé, hanem Montenegróé, és legismertebb "terméke" talán az európai női kézilabda egyik legjobb csapata, a
Budućnost Podgorica.

Szóval Viorica Dăncilă Podgoricában pristinázott egyet, ami a Főtér szerint azért is különösen vicces, mert Románia épp azon államok egyike, amely hivatalosan nem ismerte el Koszovót. És mert épp Románia fővárosa az, amelyet amúgy rendszeresen összekevernek Európán kívülről érkezett turisták – de sokszor nyugat-európaiak is – egy másik fővárossal. Igen, Budapest-Bukarest, persze, hogy erre gondoltunk.