Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Sátánhoz hasonlították az olasz kormányfőhelyettest

2018.07.26. 17:30

Egy olasz katolikus magazin a Sátánhoz hasonlította a szélsőjobboldali beállítottságú miniszterelnök-helyettest, a "Vade Retro Satana" (magyarul: Távozz sátán!) középkori, katolikus kifejezésbe helyettesítették be az ő nevét a sátán helyére. Matteo Salvini azt követően kapta ezt a minősítést, hogy szerdán megígérte: megállítja az országot megcélzó menekülteket, és felgyorsítja a hazatelepítéseket – írta a Local.

A cikkben azt írták, hogy az egyház így válaszol a belügyminiszter agresszív hangnemére, azonban semmi személyeskedésről vagy ideologizálásról nincs szó. Az olasz szélsőjobboldali párt vezetőjét gyakran láthattunk a választási kampány alatt egy rózsafüzérrel vagy bibliával a kezében járkálni az olasz parlamentben. Az újság rögtön magára vonta Salvini figyelmét, aki a Facebookon reagálva azt hangsúlyozta, hogy nem egy tökéletes keresztény, és nem gondolja, hogy megérdemli ezt a kritikát, de nyugtatja az a tény, hogy sok keresztény polgár nap mint nap támogatja.

Júniusi megválasztása óta az olasz kormány radikális álláspontot foglalt el a menekültekkel szemben, és bezárta az ország kikötőit a tengerből kimentett migránsok előtt. Az olasz nép örömmel fogadta a döntést, számos közvéleménykutatás szerint is az emberek több, mint kétharmada támogatja a kikötők bezárását. Ennek ellenére sok katolikus elöljáró felszólalt ellene. Két hete például papok és az apácák tüntettek a képviselőház előtt, miután két holttestet mosott partra a Földközi-tenger Líbiában.

A pápa a történtekre egy felhívással reagált: megkérte a nemzetközi közösséget, hogy garantálják, és tartsák tiszteletben az emberek jogait és méltóságát. Erre Salvini a katolikus egyház katekizmusának a 2241 cikkelyét idézte a Twitteren: “Amikor a polgárokat egy olyan közhatalom nyomja el, amely túllépi hatáskörét, ne tagadják meg azokat a dolgokat, amiket a közjó tárgyilagosan nézve megkíván; de szabadon védhetik saját jogaikat és polgártársaik jogait az ilyen hatalom visszaéléseivel szemben, mindenesetre tiszteletben tartva azokat a határokat, amelyeket a természetes törvény és az evangéliumi törvény szab meg.”