Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Izrael légicsapást mért egy szíriai állásra, ahonnan rakétákat lőttek ki

2018.07.26. 05:33 Módosítva: 2018-07-26 05:33:50

Izrael csapást mért egy szíriai állásra, ahonnan két rakéta csapódott be az izraeli ellenőrzésű Golán-fennsík mellett elterülő Galileai-tengerbe, írja az MTI az izraeli hadsereg közlése alapján.

A rakéták a gyanú szerint eltévedtek, a cél nem Izrael területe volt. Ettől függetlenül az izraeli légierő csapást mért a rakétakilövő állásra, míg annak környékét tüzérségi tűz alá vették.

Micky Rosenfeld izraeli rendőrségi szóvivő tudatta: keresik a rakéták maradványait a tengerben, de egyelőre nem találtak semmit. A lövedékek becsapódását a tengerpartról is lehetett látni, amit több szemtanú is megerősített.

Nem ez volt az első eset, hogy eltévedt lövedékek csapódtak be a harcok sújtotta szomszédos Szíriából, de arra még nem volt példa, hogy ilyen messzire hatoljon be lövedék a zsidó állam területére.

Izrael és Szíria között egyre nagyobb a feszültség, egyebek közt azért is, mert a Golán-fennsík melletti szíriai területeken zajló kiterjedt harcokra biztonsági fenyegetésként tekint Jeruzsálem. Kedden Izrael lelőtt a fennsík felett egy Szu-22-es szíriai vadászgépet, mely a hadsereg közlése szerint két kilométer mélyen berepült Izrael területére.

Szíria szerint a vadászgép a harcok dúlta tartományokban hajtott végre légicsapásokat, és nem sértette meg a zsidó állam légterét. Jeruzsálem attól tart, hogy Damaszkusz felrúghatja a Golán-fennsíkra vonatkozó 1974-es tűzszünetet, vagy engedélyezi iráni és libanoni szövetségeseinek, hogy a fennsík közelében állomásozzanak, miután visszafoglalta a szomszédos területeket.