Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újságírókra is rátámadtak a Szarajevóban tüntető veteránok

2018.07.26. 21:20 Módosítva: 2018-07-26 21:21:13

Erőszakba torkollott csütörtökön Szarajevóban a délszláv-háború veteránjainak tüntetése, ahol a  demonstrálók újságírókra támadtak - írja az MTI. 

Több száz veterán vonult a parlament elé Szarajevoban, ahol a képviselők a délszláv háború résztvevőinek járó  juttatásokról vitáztak. A demonstrálók azt követelték, hogy minden 57 évét betöltött veteránnak, aki nem rendelkezik munkaviszonnyal, az állam biztosítson járulékot. 

A Bosznia-Hercegovina hadserege és a boszniai horvát védelmi tanács (HVO) volt tagjai több órára lezártak egy forgalmas útkereszteződést a városban, kocsikat rongáltak meg, majd többen az eseményről tudósító újságírókra is rátámadtak. 

A beszámolók szerint minden ok nélkül vasrudakkal kezdték ütlegelni a Klix hírportál fiatal fotóriporterét, majd az Al-Dzsazíra munkatárság is megverték, aki kollégája segítségére sietett. A fotóriportert kórházba kellett szállítani. A rendőrség nagy erőkkel védte a parlament épületét is. 

A törvénytervezetet korábban már elfogadta a Nemzetek háza (Dom naroda), most a Képviselőháznak kell róla szavaznia (Zastupnicki dom). A Nemzetek házának tagjait az egyes kantonok parlamentjei jelölik, míg a Képviselőház tagjai a parlamenti választásokkal szerzik mandátumaikat. A tüntetők keddig adtak határidőt ez utóbbinak, hogy elfogadja a törvényjavaslatot.