Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

6 év után lassan elküldenék Assange-ot az ecuadori nagykövetségről

2018.07.27. 16:58

Julian Assange-nak el kell hagynia Ecuador londoni nagykövetségét, jelentette ki Lenín Moreno ecuadori elnök angliai látogatásán, írja a Reuters. Assange hat éve kért, és kapott politikai menekültjogot Ecuadortól, azóta élt a követségen. A WikiLeaks alapítója decemberben ecuadori állampolgárságot is kapott, hogy felgyorsíthassák kiköltözését.

Sosem kedveltem Assange tevékenységét

– mondta Moreno egy korábbi rendezvényen. Az elnök szerint jelenleg is zajlik az egyeztetés Ecuador és az Egyesült Királyság között az ügyben.

A 47 éves Assange 2006-ban alapította meg a WikiLeaks nevű szivárogtató oldalt, ami anonimitást ígér a kényes anyagok feltöltőinek. Az oldal 2010-ben vált világszerte ismertté, amikor csaknem százezer titkos dokumentumot szivárogtattak ki az afganisztáni háborúval kapcsolatban.

Assange-t még abban az évben két svéd nő szexuális bűncselekménnyel vádolta meg, ezért 2010 decemberében őrizetbe vették Londonban. 9 nap után óvadék fejében szabadlábra helyezték, de mivel félt a Svédországnak való kiadatásától, az ecuadori követségre menekült. Valójában nem a svéd bíróság ítéletétől félt, hanem attól, hogy a svédek kiadják az Egyesült Államoknak, ahol akár halálbüntetést is kaphat államtitkok kiszivárogtatásáért.

2015-ben a svéd bíróság ejtette a vádakat, viszont amint kilépne a követség épületéből az angol rendőrség azonnal letartóztatná, mert amikor oda menekült, megsértette az óvadéki szabályokat. 

A WikiLeaks-t egyre többször érte a vád, hogy valójában az oroszok eszköze, különösen, a tavalyelőtti amerikai elnökválasztási kampány közben erősödött fel ez a nézet, miután az oldal közölte a Demokrata Párt belső levelezését – ezt minden bizonnyal orosz hekkerek szerezték meg –, amely csökkentette Hillary Clinton demokrata jelölt győzelmi esélyét és növelte az oroszok által szokatlanul nyíltan favorizált republikánus Donald Trumpét.