Judit
2 °C
7 °C

Megdől a melegrekord a briteknél?

2018.07.27. 14:42

Az elmúlt héten sokan a tengerparton töltötték az Egyesült Királyságban szokatlanul meleg napokat, több helyen viszont fennakadásokat okozott a hőség. Pénteken tetőzhet a hőhullám: a meteorológusok legutolsó előrejelzései szerint akár 37 fok is lehet, ami júliusi rekordot jelentene.

Ön mit tapasztalt a brit hőségből?

Ha Nagy-Britanniában lakik, vagy ott nyaral, írja meg tapasztalatait, vagy küldjön képet a tema@mail.index.hu emailcímre!

Az Anglia és Franciaország közötti Csatorna-alagutat üzemeltető Eurotunnel jelezte, hogy kétórás várakozásra is számítani kell pénteken a nyaralni indulóknak. Csütörtökön több szerelvény klímája is elromlott, ezért alakultak ki csúszások, akkor voltak, akiknek több mint öt órát kellett várakozniuk a melegben.

A brit egészségügyben is gondokat okozott a szokatlan meleg. Volt olyan nővér, akit kiszáradással kellett kezelni, miután ledolgozott három 12 órás műszakot. A BBC szerint a véradók kedve is csökkent a melegben, sokan pedig nem fogyasztottak elég folyadékot a megelőző napokban.

Az ország legnagyobb részén 30 fok feletti hőmérsékleteket mértek az elmúlt napokban. Csütörtökön volt a legmelegebb nap 2018-ban, Wisley-ben 35,1 fokot mértek. Júliusban a korábbi rekord 36,7 fok volt, amit 2015-ben mértek Heathrow-n. Az viszont már egyáltalán nem biztos, hogy a valaha mért legmagasabb hőmérsékletnél, a 38,5 foknál is melegebb lesz-e, habár a hét elején még ezt is lehetségesnek tartották.

Júniusban és júliusban különösen száraz is volt az időjárás. Péntek délutántól viszont

villámlásokkal, jégesővel és erős szelekkel viharok csapnak le, ezekre is figyelmeztetést adtak ki.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?