Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egy nő ellenőrzés nélkül jutott be a müncheni reptérre, órási tumultus alakult ki

K EPA20180728060
2018.07.28. 16:19 Módosítva: 2018-07-28 20:53:18

Bajorországban most tört ki a nyári szünet az iskolákban, emiatt sokan indultak szabadságra. A müncheni repülőtér 2-es terminálján egy rendőrségi akció miatt óriási tumultus alakult ki, órákra lebénult a forgalom és legalább 200 járatot kellett törölni, további hatvanat pedig csak fél óránál nagyobb késéssel tudtak útnak indítani, írja a Süddeutsche Zeitung.

A rendőrség azért zárta le a terminált szombat reggel 7 óra előtt, mert egy nő a személyzet hibája miatt ellenőrzés nélkül jutott be a biztonsági zónába. A rendőrök ezután órákon át keresték a nőt, addig egy gép sem tudott felszállni. Emiatt hatalmas sorok alakultak ki.

Több órába telt, mire sikerült tisztázni a helyzetet. Kiderült, hogy a nőt a beléptetésnél átvizsgálták, és a kézipoggyászában valamilyen gyanús dolgot jelzett a röntgen.

A nő ezután fogta a kézipoggyászát, majd visszafordult. Egy idő után ismét sorra került, ezúttal viszont már nem volt nála a poggyásza, és újabb ellenőrzés nélkül engedték át a biztonsági zónába. A rendőrség szerint a biztonsági személyzet ezzel komoly mulasztást követett el. 

A rendőrségi akció miatt elviselhetetlen állapotok alakultak ki a várakozó utasokkal teli repülőtéren. Az embereknek órákig kellett sorba állniuk, a légkondicionáló berendezések nem adtak elég hűtést, ezért fülledt meleg volt, akadozott a wifi és a vécéknél is hosszú sorok kígyóztak. A várakozó utasok nem kaptak rendes tájékoztatást arról, mi történik, többen pedig terrortámadás veszélyétől tartottak, viszont nem értették, miért nem terelték ki őket emiatt az épületből.

A rendőrség a zárást 10 óra után oldotta fel, de a forgalom csak hosszú idő után állt helyre. A nőt egyébként a reptér tüzetes átvizsgálása után sem sikerült megtalálni, mert ő még feltehetően fel tudott szállni a gépére és elutazott.

A német rendőrség végül szombat este közölte, hogy sikerült azonosítaniuk a nőt. A negyvenéves nőt nem vették őrizetbe. Egy bajorországi illetékes arra a kérdésre nem kívánt válaszolni, hogy a hatalmas reptéri káoszt okozó nőnek kell-e valamilyen büntetésre számítania. 

(Borítókép: Várakozó utasok a müncheni repülőtér 2-es utascsarnokában 2018. július 28-án. Előzőleg a rendőrség kiürítette és lezárta a terminált mert egy nő a biztonsági ellenőrzést megkerülve jutott be a tranzitzónába. MTI/EPA/Lukas Barth-Tuttas)