Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ülősztrájk miatt végeznek ki 75 muzulmán szélsőségest Egyiptomban

2018.07.28. 14:09

Egy kairói bíróság halálra ítélte a Muzulmán Testvériség 75 tagját, köztük az Egyiptomban betiltott iszlamista mozgalom több vezető személyiségét is a 2013-as ülősztrájkokkal kapcsolatban - írja az MTI.

A kairói büntetőtörvényszék ítéletét megküldték felülvizsgálatra az egyiptomi főmuftinak, aki nem kötelező jellegű véleményt mond a végrehajtásáról. Az iszlám jogtudós általában jóvá szokta hagyni a bírósági döntéseket.

A gyilkosságtól köztulajdon megrongálásáig terjedő vádakkal 739 vádlottat állítottak bíróság elé a tömeges perben, köztük van Mohammed Badie, az iszlamista mozgalom elnöke, valamint Mahmúd Abu Zeid fotóriporter is. 

Az egyiptomi al-Ahram hírportál szerint a több mint 660 fennmaradó vádlott ügyében szeptember 8-ára tűztek ki ítélethirdetést.

A tömegper a Muzulmán Testvériség által jelölt és 2012-ben megválasztott Mohamed Murszi államfő elmozdítását követő ülősztrájkhoz kapcsolódik. A tiltakozási akcióknak erőszakkal vetettek véget, az összecsapásokban a Muzulmán Testvériség több száz híve és több tucat rendőr is meghalt.

A Mohamed Murszi megbuktatása után hatalomra kerülő, majd kétszer is elnökké választott Abdel-Fattáh esz-Szíszi hivatali ideje alatt az egyiptomi hatóságok lecsaptak a feltételezett muzulmán szélsőségesekre, és több száz embert - köztük a Muzulmán Testvériség számos tagját vagy támogatóját - ítélték halálra, és tucatszám hajtottak végre kivégzéseket.