Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kiengedték a börtönből az izraeli katonákat pofozó palesztin tinédzsert

2018.07.29. 08:18

Az izraeli hatóságok vasárnap kiengedték a börtönből azt a 17 éves palesztin lányt, Ahed Tamímit, aki amiatt töltött csaknem nyolc hónapot börtönben, mert egy ciszjordániai településen többször is megütött, megrúgott és megpofozott két izraeli katonát.

Ászáf Librati, az izraeli büntetés-végrehajtási szolgálat szóvivője elmondta, hogy Tamímit édesanyjával - akit erőszak szítása miatt szintén elítéltek - együtt szabadon engedték, és Ciszjordániába vitték őket. Tamími helyi idő szerint délután 4 órakor felszólal egy sajtótájékoztatón szülővárosában, a Rámalláh közelében található Nabi-Szálehben.

A 17 éves Ahed Tamimi és unokatestvére az Izrael által megszállt Ciszjordániában ment oda december 15-én két katonához. A katonák egy út mellett őrködtek, hogy a tüntetők ne dobáljanak köveket az ott elhaladó autókra.  A két palesztin lány lökdösni kezdte a katonákat, akik erre semmit nem reagáltak. Az esetről a lány anyja készített videót a telefonjával, ami gyorsan terjedt a neten. Volt, aki egyenesen hősnek kiáltotta ki a katonákat lökdöső tinédzsert.

A lányt az eset után tartóztatták le 12 rendbeli bűncselekmény, köztük súlyos testi sértés gyanújával. Eljárás indult az unokatestvére és a videót készítő anyja ellen is.

Az izraeli hadsereg illetékese azt mondta, hogy a két katona szakszerűen végezte a feladatát azzal, hogy nem reagált semmit a provokációra.  A lány apja ismert palesztin aktivista. Ő azt állítja, december 15-én az izraeli hadsereg brutálisan lépett fel ellenük. A katonák betörték a házak ablakait és könnygázgránátokat dobáltak be, Ahed 14 éves unokatestvérét pedig gumilövedékkel lőtték arcon.

Az izraeli hadsereg ugyanakkor azt közölte, hogy ezen a napon több mint 200 palesztin dobált köveket a katonákra. A palesztinok az ott lakók beleegyezésével házakban bújtak meg és onnan támadták a katonákat, ezért kellett kiüríteni a házakat. A művelet közben több palesztin nő ment oda a helyszínt biztosító katonákhoz és provokálta, megtámadta őket.  

Ahed Tamimiről és családjáról 2017 elején riportfilm is készült. Ezt itt nézheti meg. Az izraeli kormánypárt hétfőn határozatot fogadott el a ciszjordániai telepek annektálásáról. Erről ebben a cikkünkben olvashat.