Kiengedték a börtönből az izraeli katonákat pofozó palesztin tinédzsert

2018.07.29. 08:18

Az izraeli hatóságok vasárnap kiengedték a börtönből azt a 17 éves palesztin lányt, Ahed Tamímit, aki amiatt töltött csaknem nyolc hónapot börtönben, mert egy ciszjordániai településen többször is megütött, megrúgott és megpofozott két izraeli katonát.

Ászáf Librati, az izraeli büntetés-végrehajtási szolgálat szóvivője elmondta, hogy Tamímit édesanyjával - akit erőszak szítása miatt szintén elítéltek - együtt szabadon engedték, és Ciszjordániába vitték őket. Tamími helyi idő szerint délután 4 órakor felszólal egy sajtótájékoztatón szülővárosában, a Rámalláh közelében található Nabi-Szálehben.

A 17 éves Ahed Tamimi és unokatestvére az Izrael által megszállt Ciszjordániában ment oda december 15-én két katonához. A katonák egy út mellett őrködtek, hogy a tüntetők ne dobáljanak köveket az ott elhaladó autókra.  A két palesztin lány lökdösni kezdte a katonákat, akik erre semmit nem reagáltak. Az esetről a lány anyja készített videót a telefonjával, ami gyorsan terjedt a neten. Volt, aki egyenesen hősnek kiáltotta ki a katonákat lökdöső tinédzsert.

A lányt az eset után tartóztatták le 12 rendbeli bűncselekmény, köztük súlyos testi sértés gyanújával. Eljárás indult az unokatestvére és a videót készítő anyja ellen is.

Az izraeli hadsereg illetékese azt mondta, hogy a két katona szakszerűen végezte a feladatát azzal, hogy nem reagált semmit a provokációra.  A lány apja ismert palesztin aktivista. Ő azt állítja, december 15-én az izraeli hadsereg brutálisan lépett fel ellenük. A katonák betörték a házak ablakait és könnygázgránátokat dobáltak be, Ahed 14 éves unokatestvérét pedig gumilövedékkel lőtték arcon.

Az izraeli hadsereg ugyanakkor azt közölte, hogy ezen a napon több mint 200 palesztin dobált köveket a katonákra. A palesztinok az ott lakók beleegyezésével házakban bújtak meg és onnan támadták a katonákat, ezért kellett kiüríteni a házakat. A művelet közben több palesztin nő ment oda a helyszínt biztosító katonákhoz és provokálta, megtámadta őket.  

Ahed Tamimiről és családjáról 2017 elején riportfilm is készült. Ezt itt nézheti meg. Az izraeli kormánypárt hétfőn határozatot fogadott el a ciszjordániai telepek annektálásáról. Erről ebben a cikkünkben olvashat.   • Tippek
  • Bankszámla