Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Agyonlőtték Milosevic volt ügyvédjét

2018.07.29. 00:45 Módosítva: 2018-07-29 00:58:53

Ismeretlen tettesek szombaton belgrádi otthona előtt agyonlőtték Slobodan Milosevic néhai szerb elnök volt ügyvédjét, írja az MTI a szerb belügyminisztérium közleménye alapján.

Dragoslav Ognjanovics 2006-ban
Dragoslav Ognjanovics 2006-ban
Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP

Az 57 éves Dragoslav Ognjanoviccsal a gyilkosság módjából ítélve bűnözők végezhettek. A férfival volt 26 éves fia, akit szintén lövés ért a jobb karján.

Ognjanovic a 2000-es évek elején Milosevicet védte háborús bűnök vádjával szemben a nemzetközi bíróságon. Később Szerbia néhány hírhedt alvilági vezetőjének védőügyvédje is volt.

Az utóbbi két évben a szerb és a montenegrói szervezett bűnözés több emberét is meggyilkolták Belgrádban a kábítószerkereskedelem miatt kitört háborúban.

Slobodan Milosevic hatalmát 2000-ben döntötték meg. Nemzetközi pere 2002-ben kezdődött. Hatvan vádpontban folyt ellene eljárás, egyebek mellett népirtással, emberiesség elleni elkövetett bűncselekményekkel és etnikai tisztogatással vádolták. Ítélet végül nem született, mert 2006-ban meghalt.

Egy hónapja visszaélés és felbujtás miatt egy év börtönbüntetésre ítélte a belgrádi felsőbb bíróság Milosevic özvegyét az asszony távollétében. Milosevic felesége már bő évtizede Oroszországban él, és hiába adtak ki ellene nemzetközi elfogatóparancsot 2005-ben, Moszkva nem adta ki Belgrádnak.