Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tovább gyűrűzik a spanyol taxissztrájk

2018.07.29. 18:15

Vasárnap Barcelona és Madrid után újabb három spanyol városban, Valenciában, Alicantében és Málagában hirdettek határozatlan idejű sztrájkot a taxisok, amivel az Uber és a hasonló módon működő Cabify nevű alternatív, közösségi személyszállítási szolgáltatások működésének szigorítását szeretnék elérni – írja az MTI.

A munkabeszüntetés szerdán kezdődött Barcelonában, ahol a 48 órás akció mellett tüntetéssel tiltakoztak a taxisok, miután a bíróság felfüggesztette az alternatív, közösségi személyszállítási szolgáltatásokat szabályozó helyi rendeletet.

Spanyolországban ezek működését ún. VTC-engedélyhez köti a törvény, melynek számát maximálja is a jogszabály, 30 taxisonként 1 ilyen engedélyt lehet kiadni, Barcelonában ráadásul június vége óta ennél is szigorúbb volt a szabályozás, pluszban még egy helyi működési engedélyre is szükség volt.

A piaci versenyért felelős spanyol állami szervezet (CNMC) ez utóbbi miatt fordult bírósághoz, álláspontjuk szerint ugyanis ez akadályozza a piaci verseny szabadságát, a bíróság pedig előbb az ítélethozatalig felfüggesztette a rendeletet, pénteken pedig úgy határozott, hogy a felfüggesztés érvényben is marad, ezért a helyi taxisok a kétnapos munkabeszüntetés után határozatlan időre sztrájkba léptek, ehhez pedig fokozatosan csatlakoztak más városok taxisai is.

2018-07-26T140015Z 2047348931 RC1801B7F580 RTRMADP 3 UBER-SPAIN-
Fotó: Albert Gea

A katalán fővárosban a legdurvább a helyzet,a feldühödött taxisok korábban több autót is megtámadtak, emiatt a Cabify és az Uber is kénytelen volt felfüggeszteni a fuvarozást, azóta pedig a belvárosi Gran Vía sugárutat mintegy két kilométer hosszan több száz taxis foglalta el, sátrakat állítottak, és kijelentették:

a politikusok döntésén múlik, hogy meddig maradnak.

A taxisok többek közt azt követelik, hogy a spanyol fejlesztési minisztérium garantálja a törvényi előírások betartását, ugyanis álláspontjuk szerint

  • a megengedettnél több Uber és Cabify autó működik,
  • az ágazati követelmények nem egyformák,
  • így pedig a verseny nem tisztességes.

Az El País nevű spanyol lap egyébként a szaktárcára hivatkozva azt írta, jelenleg több mint 64 ezer taxi-, és mintegy hétezer VTC-engedély van érvényben, azaz a jelek szerint tényleg több Uber és Cabify autó van a megengedettnél.

A fejlesztési minisztérium hétfőn egyeztet a taxis érdekképviseletekkel, kedden pedig a VTC-szektor képviselőivel. Utóbbi érdekképviselete, az Unauto egyébként közleményt adott ki, melyben panaszt emelt az autóik elleni erőszakhullám miatt.