Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Trump belengette a kormányzati leállást

2018.07.29. 22:32

Donald Trump amerikai elnök a kormányzati munka leállásával fenyegetett vasárnap arra az esetre, ha a demokrata párti törvényhozók nem szavazzák meg a bevándorlási törvény módosításait, köztük a határra tervezett fal megépítését – írja az MTI.

Az elnök Twitteren írta azt, hogy hajlandó leállítani a kormányzati munkát, ha a demokraták nem szavaznak a határvédelem megerősítése, így a fal mellett. Álláspontja szerint meg kell szüntetni a vízumlottót és azt a gyakorlatot, hogy az elfogott illegális bevándorlókat rögtön szabadon is bocsátják, helyette pedig végre az érdemeik alapján kell beengedni az embereket, mert

amerikának a legjobbakra van szüksége.

 Az új bevándorlási törvény már Trump kampányígéretei között is szerepelt, de mindeddig a republikánus fölény ellenére sem sikerült keresztülvinniük, főleg mert a párton belül is megoszlanak a vélemények az ügyben.

Az amerikai-mexikói határon építendő falra például 25 milliárd dollárt kért a kongresszustól az elnök, Paul Ryan republikánus házelnök ugyanakkor épp a héten közölte ismét, hogy a törvényhozók ötmilliárd dollárnál többet nem szavaznak meg erre a célra.

Utoljára júniusban bukott el a törvényjavaslat, korábban pedig már a kormányzati leállással is próbálkoztak, januárban három napig állt a munka – igaz hétvégén –, februárban pedig néhány óráig, de eredményt ezzel sem értek el.

Trump ugyanakkor állítólag kitart az ötlet, vagy legalábbis az azzal való fenyegetőzés mellett, szerinte ugyanis ez összefogja a szavazóbázisát, a kongresszus több republikánus politikusa azonban nem osztja az elnök véleményét. 

Ron Johnson, a szenátus belbiztonsági bizottságának republikánus vezetője vasárnap arról beszélt, hogy mindenképpen meg kell próbálni elkerülni a kormányzati leállást, Steve Stivers ohiói republikánus képviselő pedig azt mondta, nem hiszi, hogy a kormányzati munka egyáltalán leállhat.