Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Trump golfpályája miatt tönkrement egy skót természetvédelmi terület

2018.07.29. 17:53

Részben megsemmisítette a skóciai Aberdeenshire grófság látványos homokdűnéit Donald Trump golfpályájának építése – jelentette a skóciai természeti örökség hivatala.

A térségért felelős Scottish Natural Heritage szakértői által készített jelentés – amit az információ szabadságáról szóló törvény miatt hoztak nyilvánosságra a hét végén – megállapította, hogy

a golfpálya építése elvezetett a skót törvények által védettnek nyilvánított futó homokdűnék 68 hektárnyi területének közvetlen elpusztulásához.

A rombolás annak ellenére történt, hogy Trump személyesen vállalt felelősséget a károkozás minimalizálásáért, amikor a skót hatóságok 2008-ban kiadták a fejlesztési engedélyt.

Az Aberdeentől északra fekvő Menie birtokon lévő Foveran Links természetvédelmi területen 2012-ben nyílt meg a golfpálya. Az építkezés alatt földmunkákat végeztek, zöld növényzetet, golfpázsitot és füves pályát, valamint vízelvezetőt és öntözőrendszer telepítettek. Ez kihatott a dűnék természetes formájára és beavatkozott a természeti folyamatokba. A dűnék gemorfológiai jellemezőinek többsége elveszett; ezek éppúgy széttöredeztek, mint a közeli tengeri teraszok.

Trump azért kapott ingatlanfejlesztési engedélyt, mert ígéretet tett hatezer munkahely létesítésére, illetve egy 450 fős ötcsillagos szálloda, egy sportkomplexum és két golfpálya építésére. Eddig csak a 18 lyukú pálya, egy kis gyakorlópálya és egy étteremmel és üzlettel egybeépített klubház készült el. A Menie udvarházat egy 16 ágyas butikhotellé alakították át. 

A helyi illetékesek szerint a fejlesztés nem érte meg, mert túl nagy károkat okozott, Trump pedig nem tartotta meg a környezetvédelemre vonatkozó ígéreteit.

(MTI)