Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Barbara, Borbála
-6 °C
4 °C

Trump golfpályája miatt tönkrement egy skót természetvédelmi terület

2018.07.29. 17:53

Részben megsemmisítette a skóciai Aberdeenshire grófság látványos homokdűnéit Donald Trump golfpályájának építése – jelentette a skóciai természeti örökség hivatala.

A térségért felelős Scottish Natural Heritage szakértői által készített jelentés – amit az információ szabadságáról szóló törvény miatt hoztak nyilvánosságra a hét végén – megállapította, hogy

a golfpálya építése elvezetett a skót törvények által védettnek nyilvánított futó homokdűnék 68 hektárnyi területének közvetlen elpusztulásához.

A rombolás annak ellenére történt, hogy Trump személyesen vállalt felelősséget a károkozás minimalizálásáért, amikor a skót hatóságok 2008-ban kiadták a fejlesztési engedélyt.

Az Aberdeentől északra fekvő Menie birtokon lévő Foveran Links természetvédelmi területen 2012-ben nyílt meg a golfpálya. Az építkezés alatt földmunkákat végeztek, zöld növényzetet, golfpázsitot és füves pályát, valamint vízelvezetőt és öntözőrendszer telepítettek. Ez kihatott a dűnék természetes formájára és beavatkozott a természeti folyamatokba. A dűnék gemorfológiai jellemezőinek többsége elveszett; ezek éppúgy széttöredeztek, mint a közeli tengeri teraszok.

Trump azért kapott ingatlanfejlesztési engedélyt, mert ígéretet tett hatezer munkahely létesítésére, illetve egy 450 fős ötcsillagos szálloda, egy sportkomplexum és két golfpálya építésére. Eddig csak a 18 lyukú pálya, egy kis gyakorlópálya és egy étteremmel és üzlettel egybeépített klubház készült el. A Menie udvarházat egy 16 ágyas butikhotellé alakították át. 

A helyi illetékesek szerint a fejlesztés nem érte meg, mert túl nagy károkat okozott, Trump pedig nem tartotta meg a környezetvédelemre vonatkozó ígéreteit.

(MTI)