Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Indiában halálbüntetés jár a 12 év alatti lányok megerőszakolásáért

2018.07.30. 20:47

Megszavazta hétfőn az indiai parlament alsóháza a törvénymódosítást, amely a halálbüntetés alkalmazását írja elő a 12 év alatti kislányokat megerőszakolók esetében. Ha a felsőház elfogadja, a jogszabály felváltja a hasonló kitételeket tartalmazó kormányrendeletet, amelyet a végrehajtó szerv áprilisban bocsátott ki, az egész országot sokkoló eset után, amely során ismeretlenek elraboltak, megkínoztak, megerőszakoltak és meggyilkoltak egy 8 éves kislányt Dzsammu és Kasmír észak-indiai szövetségi állam területén.

A módosítás 7-ről 10 évre emeli a felnőtt nőkkel szemben, és 10-ről 20 évre növeli a 16 évnél fiatalabbakkal szemben elkövetett szexuális erőszak esetén kiszabandó börtönbüntetést. Csoportosan elkövetett nemi erőszak esetén a büntetés életfogytig tartó, 12 év alatt pedig - amennyiben elfogadják - halálbüntetés, írja az MTI.

Szintén hétfőn Maneka Gandhi, a nők jogait és a gyermekvédelmet felügyelő miniszter bejelentette, hogy telefonokat és a segélyvonalakat feltüntető plakátokat helyeznek el az ország gyermekotthonaiban az után, hogy 34 kislányt erőszakoltak meg a kormány által finanszírozott egyik gyermekotthonban a személyzet tagjai közül a múlt hónapban Bihár kelet-indiai szövetségi államban. Jogvédők szerint azonban ez nem elégséges. Egy helyi gyermekjogi képviselő szerint az eset "a legszembetűnőbb példája annak, hogy mennyire szánalmas a rendszer".

Az indiai bűnügyi nyilvántartás szerint a kiskorúakkal szemben elkövetett bűncselekmények száma megkétszereződött 2013 és 2016 között. A 2016-ban nyilvántartásba vett 38 947, erőszakos nemi bűncselekményből 19 765 esetben az áldozat kiskorú volt. A kormány adatai szerint több mint 100 ezer, szexuális erőszakkal kapcsolatos bírósági ügy van folyamatban az országban.