Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Limitálják, hány turista mehet a Húsvét-sziget kőszobraihoz

2018.07.30. 21:12

A rapanuik által készített óriás kőszobrairól közismert, a Chilétől mintegy 3500 kilométerre keletre, a Csendes-óceánban elterülő Húsvét-sziget népszerű turista célponttá vált az utóbbi években, ám mások mellett éppen a turisták azok, akik veszélyeztetik a sziget jólétét, a chilei hatóságok ezért úgy döntöttek, hogy korlátozzák számukat.

A sziget 1888 óta tartozik chilei közigazgatás alá, 2007-ben különleges területté változtatták, majd 2018 márciusában szavazta meg a chilei kongresszus, hogy korlátozzák, hány chilei és turista léphet be a szigetre, illetve az általuk ott eltöltött időt is. Ez a szabályozás augusztus 1-én lép életbe, ennek értelmében a chileiek és a turisták is az eddigi 90 nap helyett csak 30 napot maradhatnak a szigeten.

A 2017-ben végzett népszámlálás szerint 7750 ember él a Húsvét-szigeten, ami majd kétszerese a néhány évtizeddel ezelőttinek, amikor meg nem volt turistaáradat és az azt kísérő idegenforgalmi ingatlanfejlesztés, áll az MTI hírcikkében.

Edmunds szerint a turisták kárt okoznak a népi sajátosságoknak, a sziget ezeréves kultúrája változik, és nem jó irányban. A kontinensről új, nem pozitív szokások szivárognak be. A bűnözés és a családon belüli erőszak növekszik. Nemcsak a kontinensről érkező chileiek jelentenek problémát, a növekvő turizmus károsítja a környezetet. Minden alapvető szolgáltatásra, például a hulladékkezelésre nagy nyomás nehezedik - mondta Ana Maria Gutierrez, a helyi kormány környezetvédelmi tanácsadója. Tíz éve a szigeten fejenként másfél tonna szemét keletkezett évente, ez a szám mostanra 2,5 tonnára nőtt.